Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Türkiye'de milyonlarca kişinin rastladığı kemik erimesi rahatsızlığı neden olur? Belirtileri ve kemik erimesi tedavisi hakkında bilgiler.

İçerikleri

Kemik erimesi hastalığının bilimsel adı, Osteoporoz şeklindedir. Kemik erimesi, genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle kadınlarda görüldüğü söyleyebiliriz. Kemik erimesi, kemiğin doğal formunda zayıflama ve kalitesinin bozulması sonucu gelişir. Kalça, el bileklerinde, omurga gibi bölgelerde kırıklıklara neden olabilir. Kemik kitlesi çeşitli nedenlerden dolayı azalır ve kırık oluşumlarına sebep olmaktadır. Kemik erimesi hastalığının sinsi bir şekilde ilerlediği belirtilmektedir. Kişinin vücudunda kırılmalar gözlemlenmediğinde ortaya çıkmayan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki ilerleyen dönemlerde çeşitli semptomlar gösterecektir. Kemik erimesine yakalanmamak adına, erken yaşlarda kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler tüketmeniz önerilir. Güneş ışınlarında da yeteri kadar faydalanmak önemlidir. Aşırıya kaçmadan tabii ki günde en az 15 dakika güneş enerjisi insan vücudu için olumludur.

Kemik Erimesi Nedir?

Kemik erimesi; insan vücudunun temel noktalarını oluşturan, iskelet sistemindeki kas ve kemiklerin çeşitli nedenlerden dolayı zayıflaması ve kalitesinin düşmesi üzerine, kitlede azalmalar oluşur, daha sonra ise kırıkların geliştiği bir hastalıktır. Omurda, kalça, el bilekleri vb. kemik dokularında kırılmalar gözlemlenebilir. Yaşam kalitesini azaltacağından dolayı, korunmak adına kemik yapısını güçlendirmek amaçlı beslenmek oldukça önemlidir. Kemikleri kuvvetlendirmek için; D vitamini ve kalsiyum açısından zengin beslenmek önemlidir. Ayrıca, düzenli yürüyüş aktivitesi de kemik dokunuzu güçlendirecek ve kemik erimesi hastalığına karşı koruyucu etken oluşturacaktır.

Kemik Erimesinin Nedenleri Neler?

Kemik erimesinin nedenleri arasında öncelikle, kişinin dengesiz ve yetersiz beslenmesi yer alır. D vitamini eksikliği ve tabii ki kalsiyum vitamini eksikliği sonucu da kemik erimesi gerçekleşebilir. Kemik erimesi nedenleri arasında; genetik faktörler, kadınların erken yaşta menopoz evresine girmesi, yüksek dozda düzenli alkol ve sigara tüketimi vb. durumlar neden olabilmektedir.

Kemik Erimesinin Belirtileri Neler?

Kemik erimesinin belirli belirtileri vardır fakat ilk başlangıç aşamasında belirtiler gözlemlenmeyebilir. Başlangıç aşamasında fark etmeyebilirsiniz, fakat genel olarak gösterdiği vücut genelindeki değişmeler sonucunda sağlığınızdaki farklılıkları gözlemleyebilirsiniz. Kemik ağrıları, en ufak durumlarda dahi kırık oluşumları, kambur duruşunuz varsa, vücudunuzun genelinde iskelet yapınızda değişiklik hissediyorsanız, bu yönde doktora başvurmalı gerekli kontrollerden geçmenizde fayda vardır. Risk faktörleri arasında olanlar ise; genetik yatkınlık, yaşlılık durumu, erken yaşta menopoza girenler, aşırı alkol ve sigara tüketimi de kemik erimesinde etken olan faktörler arasında yer alır.

kemik erimesi

Kemik erimesi belirtileri şöyle:

  • Sırt ağrısı ortaya çıkabilir, genellikle omurga kemiklerinde belirginleşir.
  • Bel bölgesinde, boyun bölgesinde ağrılar gözlemlenir.
  • Boyun kısalma durumu gerçekleşir.
  • Kambur vücut yapısı da kemik erimesinin nedenleri arasında gözlemlenebilir.
  • El bileği, kalça ya da omurga bölgesinde yer alan kemik kitlelerinde gözlemlenen kırıkların oluşması.
  • Ufak kazalar sonucunda, vücutta oluşan kırıkların oluşması.
  • Kemik ağrıları oluşur, ayrıca kemiklerdeki hassasiyet hissedilebilir duruma gelir.
  • Kemik erimelerinden dolayı, vücut genelinde şekil bozukluğu yaşanabilir. Bu sürece giren biri, kemik erimesinden dolayı hareket edemez hale gelebilir. Ağrılar oluşur.

Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri

Kemik erimesi teşhisi sonrası, kişiye gerekli olan tedavi sürecine gidilir. Teşhis aşaması, hastanın şikayetleri ve içinde bulunduğu durum doğrultusunda gerçekleştirilir. Yaşının yüksek ve yaşlılık durumunda, erken menopoz girende görülen belirtiler ve şikayetlere göre vb. kemik erimesinin belirtileri ve hastanın şikayetlerine bakılarak, doktor DEXA tekniğiyle, kişinin kemik yoğunluğu taramasını gerçekleştirir. Böylelikle, kişinin mevcut kemik yoğunluğu ölçülür ve sonuca göre karar kesin ve net teşhis yapılır. Bu doğrultu da tedavi süreci uygulanır.

Kemik erimesi tedavisi ve yöntemleri şöyle:

  • Kemik erimesinin kesin teşhisi yapılırsa, hastanın mevcut kemiklerini güçlendirmek ve korumak adına ilaçlar verilir. Bifosfonat grubu ilaçlarıyla, kişinin kemik dokusunu güçlendirmek amaçlanır.
  • Hormon içeren ilaçlar verilir. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda kullanmanız tavsiye edilir.
  • Biyolojik ilaçlar da doktor tavsiyesi olarak önerilebilir.
  • Alternatif tıp adı altında, doktorlar tarafından uygulanan bitkisel yöntemler doğrultusunda, kemik yapınızı güçlendiren besinlere yönelebilirsiniz. Bitkilerin doğal yapısının zengin içeriğe sahip olmasından dolayı, hastalıklara karşı bitkisel çözümler de tedavi amaçlı uygulanmaktadır.

Kemik yapınızı güçlendiren, D vitamini ve Kalsiyum içeren besinler tüketerek, sağlığınızı doğal bir şekilde sağlayabilirsiniz. Yeşil yapraklı besinler, süt ürünleri, tahıllı besinler, portakal suyu(taze sıkılmış), somon ve sardalya balıkları da kalsiyum açısından oldukça zengin besinlerdir.

Yazarı Takipte Kal!

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz