Göz kuruluğu; gözlerimizi ıslatan, kurumasını engelleyen göz yaşının az miktarda olmasından kaynaklanır. Bazı sebeplerden ötürü, gözlerde kuruluk meydana gelebilir. Göz kuruluğu ileri yaşlarda daha çok görülen bir rahatsızlıktır. Çeşitli hastalıklar ve görülen ilaç tedavileri de gözlerin kurumasına yol açabilir.
Gözyaşı genel olarak üç tabakadan meydana gelir. Göze en yakın olan mukus tabaka, orta bölümdeki sıvı-aköz tabaka, en dışarıda olan ise buharlaşmasını engelleyici etkisi olan yağ-lipit tabakadır. Üç tabakadan oluşan göz yaşı, normal süreçte göz yaşı olsa da, üç maddenin herhangi birinin olmaması durumunda göz kuruluğu gelişir. Gözyaşı oluşumu: Gözyaşı üst göz kapağının dış bölümündeki, göz yaşı bezlerinden salgılanmaktadır. Gözlerimizi kırptığımızda gözlerin iç yüzeyine yayılır. Göz yaşı işini bitirdiğinde, bir sonraki göz kırpmaya kadar, boşaltım kanallarına yönlendirilir ve gözü terk eder.
Göz Kuruluğu Nedir?
Göz kuruluğu; gözleri ıslatan ve kurumasına izin vermeyen gözyaşının çeşitli nedenlerden dolayı azalması sonucu gelişir. Göz kuruması önemli ve ciddi bir rahatsızlıktır. Başlangıç evresinde fark edemeyebilirsiniz, fakat ileri evrelerinde daha hassas bir şekilde semptomlar gösterebilir. Bu nedenle, belirtileri kapsamında yaşadığınız durumları değerlendirebilir ve gerekli durumlarda kontrol olabilirsiniz. Hastalık ve sağlık konusunda bilgi sahibi olmak ve bilinçli yaklaşmak hayati riskinizi en aza indirir. Bu nedenle bu gibi durumlara hassas yaklaşmalı ve göz gibi hassas bir organa özen göstermeniz gerekir. Gözlemlenen belirtileri doğrultusunda, altında yatan neden göz kuruluğu rahatsızlığı da olmayabilir. Fakat bu gibi belirtileri gözlemlendiğinizde kontrol olmanızda fayda vardır.
Göz kuruluğunun belirtileri şöyledir:
- Yanma ve batma gibi durumların gözlemlenmesi.
- Akşama doğru gelişen bulanık görme durumu.
- Kontak lens takarken güçlük çekme durumu.
- Rüzgarda rahatsızlık hissinin oluşması.
- Gözlerde kızarıklık oluşması ve gözde yabancı bir maddenin olduğunu hissetmek.
Göz Kuruluğu Nedenleri
Göz kuruluğunun çeşitli nedenleri olabilir, ayrıca kişinin içinde bulunduğu durumlar ya da kullandığı ilaçlar gibi yan etkenler doğrultusunda gelişebilir. Yaşın ilerlemesi de göz kuruluğunun görülme oranını artırıcı etki gösterir. Yaşlılarda görülen bir rahatsızlıktır. Aynı şekilde sürekli bir şekilde kontak lens kullanan kişilerde de görülme riski yüksektir. Hayatın içinde çeşitli hastalıklardan dolayı kullanılan ilaçlarında yan etkileri kapsamında, göz kuruluğu yaşanabilir. Kalp hastalıkları kapsamında, tansiyon düşürücü ilaçları da göz kurumasına sebep olan önemli etkenler arasındadır. İdrar söktürücü ilaçlar, anti-alerjik ilaçlar, antidepresan ilaçlar gibi ilaçların da göz kuruluğuna yol açtığını söyleyebiliriz.
Göz kuruluğu nedenleri şöyledir:
- Gözyaşı salgısının azalması, ileri yaşlarda daha sık görülür. Menopoza giren kadınlarda, hipotiroidide görülebilir.
- Uzun süre kontak lens kullananlarda gelişebilir.
- İdrar söktürücü, anti alerjik, antidepresan gibi ilaçların kullanılması da sebep olabilir.
- Sürekli alkol tüketimi yapan kişilerde de görülebilir.
- En yavaş seyreden göz kuruluğu ise, ağız kuruması ile birlikte gelişen; Sjogren Sendromu’nda görülmektedir.
- Akne tedavisi olan kişilerde görülebilir.
- Tansiyon düşürücü gibi ilaçlar kullananlarda görülebilir.
- Gözlükten kurtulmak için, LASİK ameliyatı olanlarda görülebilir.
- Hormon replasman tedavisi sonucu.
- Kemoterapi tedavisi de göz kuruluğunun nedenleri arasındadır.
Göz Kuruluğu Tedavisi
Göz kuruluğunun teşhisi; rutin doktor kontrolünde tespit edilebilir. Ayrıca; Schirmer, göz yaşı kırılma zamanı gibi testler de uygulanabilir. Kişinin göz kuruluğu net olarak teşhis edildikten sonra, altında yatan asıl neden araştırılmalıdır. Böylelikle sebep olan etken doğrultusunda sağlıklı bir tedavi süreci uygulanabilir. Göz kuruluğu hastalığı ve tedavisi ciddiyet ile gerçekleştirilmelidir. Göz hassas bir organımız olduğu için, tedavi ciddiye alınması gerekir. Aksi takdirde ileri boyutlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Yaşadığınız rahatsızlığın semptomlarına göre kontrol olmak önemlidir.
Göz kuruluğu tedavisi, şöyledir:
- Göz kuruluğu yaşayanlara; sulandırma etkisi olan suni göz yaşı aynı şekilde jel verilebilir. Hastanın içinde bulunduğu mevcut duruma göre, seviyesi belirlenir ve durumun ciddiyetine göre gerekli ilaçlar verilir.
- Ayrıca yaşam tarzında da ; gözlük kenarlarının kapatılması önerilir, oda nemlendiricileri de tavsiye edilir.
- Ciddi durumlarda; göz yaşı kanalları tıkaçlar ile geçici ya da kalıcı olarak kapatılma sürecine geçilebilir.
- Omega-3-6 yağ asitleri ile ağızdan alınan besin takviyeleri ile de göz yaşı salgısını arttırıcı etki sağlanır.
- Ayrıca; immün düzenleyici olan siklosporin damla, doktorunuz tarafından gerekli görüldüğünde tavsiye edilir.