Ana Sayfa Kadın Erken Menopoz Nedir, Belirtileri Neler?

Erken Menopoz Nedir, Belirtileri Neler?

1
Erken Menopoz Nedir, Belirtileri Neler?
Erken Menopoz

Menopoz; kadın yaşamında, hormonal nedenlerden dolayı gerçekleşen normal bir durumdur. Her kadın ilerleyen yaşlarda menopoz sürecinden geçmektedir. 45 ile 50 yaş arasında normal süreçte gerçekleşen bir durum olarak incelenir. Tabii ki kişinin, biyolojik ve genetik özelliklerine göre herkeste farklı zaman ve yaşlarda görülür. Erken menopoz da bu evre doğrultusunda, genç yaşlarda bir kadının menopoz evresine girme sürecine denilir. Bu süreçte erken yaşanan menopoz, tedavi gerektiren bir hastalık kaynaklı gelişebilir. Bu nedenle bu durumda olan ve belirtileri gözlemlenen kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır.

Doğal menopoz aşamaları üç aşamada gerçekleşir. Evreleri; perimenopoz (menopoz öncesi) Menopoz, Menopoz sonrası şeklinde üç farklı zaman ve süreci kapsamaktadır. Doğal menopoz sürecinden önce, menopoz evresine giren kişide, erken menopoz görülmektedir.

Erken Menopoz

Erken Menopoz

Erken menopoz kişinin içinde bulunduğu, genetik faktörler doğrultusunda ya da biyolojik özelliklerine göre değişebilen bir süreçtir. Normal menopoz seyri, 45 ile 50 yaş arası ortalamasına sahiptir. Bu süreçte menopoza giren kadınlar da herhangi bir sorun mevcut değildir. Fakat, 30 yaşlarda ya da daha genç yaşlarda, adet döngüsü düzensizliği neticesinde tamamen adet döngüsü durursa, bu noktada menopozun altında yatan önemli faktörler var demektir. Bu nedenle, böyle bir durumlar karşılaşan kişiler, kadın doğum uzmanlarından yardım almalıdır. Erken yaşlarda, adet döngüsü seyrinde adet sürecinin tamamen durması durumuyla karşılaşan bir kadın, ilerleyen dönemlerde hamile kalamaz. Bu durumda da kimi zaman erken teşhis doğrultusunda, tedavi süreçleri bulunurken. Bazı durumlarda da herhangi bir cerrahi uygulama söz konusu olmayabilir.

Erken Menopoz Nedenleri Nelerdir?

Erken menopoz aşamasında, yüksek oranda risk taşıyan kişiler ve özellikler mevcuttur.

Erken menopoza risk oluşturan etken durumlar şöyledir:

  • Genetik nedenli. Ailesi üyelerinde, anne, kız kardeş vb. kişilerde görülen erken menopoz
  • Sürekli bir şekilde, adet düzensizlikleri yaşayan kadınlar da erken menopoz sürecine girebilir. Bu nedenle genel bir tanı için mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekir.
  • Kemoterapi ve radyoterapi operasyonları yaşayanlar ya da yaşayacak kişilerde, menopoz erken yaşlarda gerçekleşebilir.
  • Sigara içen kadınlarda, erken menopoz sürecine girebilir. Risk oluşturma durumu, normal seyrinden 1 ya da 2 yıl erken şeklinde gözlemlenebilir.

Erken Menopoz Belirtileri Neler?

Erken menopoz belirtileri doğrultusunda, adet düzensizlikleri yaşayan kişiler kontrol için doktora başvurabilir. Teşhis için; ultrason ile yumurta rezervleri kontrol edilir ve böylece kesin bilgiye ulaşılır. Menopoz sürecinin erken gerçekleşmesini gösteren belirtilerden biri de kişinin sık sık bir şekilde adet döngüsü yaşamasıdır. Sık aralıklar ile adet döngüsü içinde olan kişinin, yumurta rezervleri azaldığına yönelik tespitler mevcuttur. Bu nedenle sık adet görme durumunuz da kontrole gidebilir, mevcut durumunuzu gözden geçirebilirsiniz. Adet düzensizlikleri, erken menopozun belirtilerini oluşturur. Kişi, adet döngüsü doğrultusunda içinde bulunduğu durumu tespit edebilir ve gerekli adımları bu seyir içinde atabilir.

Adet düzensizlikleri doğrultusun gelişebilen, bir durum olan erken menopoz seyri, normal adet döngüsüne sahip kişilerde de görülebilir. Nedeni ise genetik faktörlü olabilir. Ayrıca, kişi adet evresine geç yaşlarda başlamış ise daha erken menopoz sürecine gireceği yönünde bulgular mevcuttur.

Erken Menopoza Karşı Önlemler

Erken menopoz riskine karşı yapılması gerekenler öncelikle adet düzensizlikleri doğrultusunda doktor kontrolüdür. Herhangi bir aksama yaşanması durumunda, mutlaka doktora gitmelidir. Çünkü, ilerleyen dönemlerde üreme sistemi hasar göreceği için hamile kalamayabilir. Anne olmak isteyen kadınlar da bu açıdan özenli davranmalıdır. Adet düzensizlikleri görülmesi durumunda, AMH testi yaptırarak yumurtalık rezervlerini kontrol ettirmelerinde fayda vardır. Erken yaşlarda bu görülen, yumurtalıklarda azalma durumunda, kadın evli ise anne olmak isteyen biriyse, kısa sürede hamile kalma yöntemine gidebilir. Ayrıca, bekar ya da farklı durumlar söz konusu ise günümüzde mevcut olan yumurta dondurma işlemlerine de gidilebilir. Bu durum tabii ki kişinin psikolojik durumu ve genel düşünceleri doğrultusunda değişkenlik gösteren bir durumdur.

Erken Menopoz

Erken menopoz yaşayan ve bu sürece giren biri daha çok genç yaşlarda ise mutlaka; psikolojik ve tıbbı açılardan yardım almalıdır. Böylece içinde bulunduğu menopoz sürecini daha kolay bir şekilde atlatabilir. Erken yaşta girilen menopoz, kişinin psikolojinde muhakkak sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle yardım almayı ihtimal etmemek gerekir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz