Depresyon; kişinin yaşamında çevresel ya da kişisel faktörler nedeniyle, ruh durumunda oluşan sorunlara denilir. Bireyin yaşadığı yaşam koşulları doğrultusunda ya da yaşadığı bir olay doğrultusunda ruhsal olarak çöküntüye girer. Böylelikle kişinin yaşamı ve ruh hali olumsuz etkilenir. Depresyon süreci, farklı nedenler ya da yaşanılan durumlar neticesinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle altında yatan neden doğrultusunda, depresyon süreci uzun ya da kısa olabilir.
Depresyon Nedir?
Depresyon kişinin kendini mutsuz hissetmesi ve hiçbir şey yapmak istememesi gibi ruhsal çöküşler yaşaması durumuna denir. Yaşanılan bir olay doğrultusunda, bireyin üzülmesi, acı çekmesi ya da kişisel yaşam şartları doğrultusunda, karamsarlığa düşmesi ya da hayat sevincini kaybetmesi gibi çeşitli semptomlar ile kendini gösterir. Depresyon, psikolojik bir rahatsızlıktır, bu nedenle depresyon türleri de içinde bulunan duruma göre farklılık gösterebilir.
Depresyon Belirtileri Neler?
Depresyonun belirtileri genellikle, fark edilen ve rahatlıkla gözlemlenebilir, tabii kimi durumlarda hasta depresyon içinde olduğunu, bilinçaltı kaynaklı saklayabilir, bu nedenle belirtileri gözlemlenmeyebilir.
Depresyonun genel belirtileri şöyle:
- Kişide derin bir şekilde gözlemlenen mutsuzluk durumunun hakim olması.
- Karar verme konusunda, içinde bulunduğu üzüntü nedeniyle kararsızlık yaşaması. Herhangi bir konuya, etrafında gelişen olaylara yoğunlaşamama durumu, hafızasında da sorunlar ortaya çıkabilir.
- Etrafında yaşanan olaylara yoğunlaşamadığı için, tepki vermemesi. Tepkisiz bir hal için olunması.
- Daha önce keyifli ve zevkle yapılan işlerden, ya da herhangi bir şeyden artık keyif almama hissi.
- Yapılan herhangi bir şeyden keyif alınmadığı için, hiçbir şey yapmama hissiyatı.
- Uyku düzeninde problemler yaşanması. Gece uyuyamama, ya da sürekli uykudan kalkma durumu. Sabah saatlerinde ise uykudan uyanamamak gibi durumlar seyredebilir.
- Sinirler gergin olacağı için, daha çabuk sinirlenme durumu, sürekli gerginlik hali, halsizlik, yorgunluk. Dinlenildiği halde kişinin kendini yorgun hissetmesi.
- İştah durumlarında düzensizlik görülmesi. Kimilerinde iştah artışı yaşanırken, kimilerinde iştah kaybı görülebilir.
- Cinsel ilişkiye istek kaybolabilir.
- Alkol, sigara gibi bağımlılık durumlarına ilgi artabilir.
- Kişinin kendine zarar verme hissine kapılması, intihar, yaralama vb. durumlar yaşanabilir.
- Kişinin hayatında olan her alanda sorunlar yaşaması, hissetmesi; aile, iş yeri vb.
- Suçluluk hissine kapılabilir. Yaşadığı bir durum karşısında, depresyon sürecine giren kişi kendini suçlama durumuna geçebilir.
- Tedirginlik, sebepsiz heyecanlanma vb. durumlar.
- Depresyonun belirtileri arasında, beklentileri kaybetmeye bağlı olarak, kişi umudunu kaybeder.
Depresyon Görülme Nedenleri ve Oranı
Depresyon rahatsızlığı kişinin, yaşadığı bir acı ya da üzüntülü durum doğrultusunda gelişebildiği gibi, normal yaşam dahilinde kaygı, stres gibi etkenler doğrultusunda da gelişebilir. Kişi, sürekli kaygı, endişe içindeyse depresyon çöküşü içine girebilir. Kimi durumlarda da yaşam tarzı ve beslenme düzenine bağlı olarak gelişebilir.
Vücudun ihtiyacı olan besinler; vitamin ve mineraller karşılanmadığında depresyon sürecine girebilirsiniz. Aynı şekilde, hayata dair umudunuz ya da amacınız olmadığı takdirde de uzun süreli depresyon çöküşü yaşanabilir. Üzüntü ya da acı kaynaklı; birini kaybetmek, hastalık, ölüm ya da ayrılık etkenli depresyon süreci daha kısa vadede atlatılabilir. Tabii ki kişinin bunu aşmak istemesi ve gerekli süreçlerde kendine yardım etmesi ya da yardım alması önemlidir. Fakat nedensiz gelişen ya da altında yatan neden kişinin normal yaşamı içinde kaygı, üzüntü, acı, vb. genel olarak bu hisler içinde karamsar bir yapıya sahipse, depresyon süreci daha uzun sürebilir. Birey bunun farkında ise bunun bilincinde olarak gerekli süreçleri uygulayabilir. Depresyonun nedenleri görüldüğü üzere sayısız neden doğrultusunda gelişmektedir.
Depresyondan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Depresyondan korunmak için, öncelikle içinde bulunduğunuz ruh haline sebep olan nedeni kavramanız gerekir. Kendiniz öldürmeyi, intiharı vb. durumları düşünüyorsanız muhakkak doktor yardımı almanız gerekir. Aksi takdirde, depresyon süreci daha ileri boyuta taşınabilir. Altında yatan neden, her hastalıkta olduğu gibi depresyon rahatsızlığında da önemlidir. Depresyon ara ara hayatın içinde, herkesin karşılaştığı ruhsal ve psikolojik bir rahatsızlıktır. Herkes zaman içinde hayatında karşılaşabilir, fakat depresyonun nedeni, süreci gibi etkenler doğrultusunda ileri boyutu risk oluşturabilir.
Depresyon ataklarından korunmak için, belli başlı uygulamalar:
- Hayatınızda bir amaç edinin, umudunuzu ne olursa olsun kaybetmeyin.
- Sağlıklı besinler tüketmek de oldukça önemlidir. Bol bol meyve, sebze gibi vitamin açısından zengin şifa deposu organik gıdalara yönelin.
- Hazır-işlenmiş kimyasal işlemlerden geçmiş gıdalardan uzak durun.
- Hayatınıza, hareketlilik katın, düzenli bir şekilde spor yapın. Yürüyüş, egzersizler ya da hobi alanınıza göre spor aktiviteleri yapın.