Gebelik sendromu bilimsel olarak HELLP adı ile anılmaktadır. Gebelik sendromu; bebeğin anne karnına düştüğü an başlar ve doğum aşamasına kadar sürer. Bu uzun süreçte, fiziksel ve psikolojik semptomlar gözlemlenebilir. Bebeğin hayati değeri dahi riske girme ihtimali olabilir. Bu sürece, hamilelik sendromu denilmektedir. Genel olarak ortaya çıkış sebebi tamamen psikolojik nedenlerdendir. Kimi anne adaylarında görülmeyen durumlar, bazı anne adaylarının içinde bulunduğu durumu kabullenmesi gibi nedenlerden dolayı farklı sonuçlar doğurur. Fiziksel değişim süreci yaşaması, akabinde fiziksel değişimlerinin psikolojine yansımaları gözlemlenebilir. Hamilelik sürecinde, eşinden de uzaklaştığı için fiziksel olarak eşinin onu artık sevmeyeceği ve beğenmeyeceği gibi farklı psikolojik kaynaklı gelişebilir. Genel olarak hamilelik sürecinde hormonlardan kaynaklı anne adayları daha duygusal olduğu için, bu gibi nedenler ortaya farklı sorunlar çıkarmaktadır. Gebelik yani hamilelik sendromu kişiden kişiye değişebilir, nedenleri de farklılık gösterebilir.
Gebelik (HELLP) Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Gebelik sendromu içinde bulunan durum neticesinde, fiziksel değişikliklerin psikolojiye yansımasıdır. Tabii ki kişiden kişiye ortaya çıkış nedenleri farklılık gösterebilir.
Gebelik sendromu nedenleri şöyledir:
- Anne adaylarının, hamile olduğunda eşlerinden zamanla uzaklaşmaları, onları psikolojik çöküntüye uğratabilir.
- Fiziksel değişimleri, kilo alma, hareket etmede zorluk yaşamak vb. fiziksel süreçler. Eşlerinin ise herhangi bir değişiklik olmaması düşüncesi, bazı hamile kadınların psikolojisini olumsuz etkilediği uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.
- Hamilelik sürecinde yaşanan, bulantı, kusma vb. durumlar.
- Ekonomik sorunlar.
- Aynı şekilde fiziksel değişimleri sonucu, eşlerinin kendilerini beğenmeyeceği düşüncesi doğrultusunda psikolojik bir travma yaşayabilirler. Daha hassas duygulara sahip oldukları için, bu süreçte beğenilmemek düşüncesi onları gebelik sendromu sürecine itmektedir. Bu nedenle, bu süreçte eşlerinde hamile eşlerine karşı daha hassas ve duyarlı davranması önemlidir.
- Kimi anne adaylarında görülen hamilelik sendromun önemli bir nedeni ise; annenin her türlü acı ve farklı süreçleri yaşayarak bebeğini karnında taşıması, fakat eşlerinin hiçbir şekilde bu süreçte değişiklik ve acı yaşamaması gibi psikolojik tepkisel durumlarda, anne adaylarını farklı bir psikolojik sorunların içine itmektedir.
- Bazı hamile adayları ise sadece eşlerine karşı değil, toplum tarafından da kendilerini dışlanmış ve uzaklaştırmak hissine kapılabilirler. Bu durum bir nevi toplumsal ve geleneksel kültürler ile alakalı bir süreç diyebiliriz. Modern toplumda daha az bu duruma düşülüyor olsa da kimi kadınlarda bu bilinç altına yansıyan farklı nedenler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Anne, baba, kardeş vb. aile üyelerinden uzaklaşırlar ve kendilerini dışlama hissine kapılabilirler.
Gebelik Sendromu Nasıl Geçer?
Gebelik sendromunun geçmesi ve bu süreci anne adaylarının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi için, en büyük rol eşlerindedir. Ayrıca, psikolojik destek almaları da gerekebilir. Gebelik sendromu bir hastalık değildir, fakat dikkat edilmediği durumlarda anne ve bebeğin hayatını riske atabilir. Psikolojik sorunlar anne adayını farklı durumlar içine itebilir. Bebeği ile bağ kurmada sorun yaşayabilir ya da doğum esnasında daha travma yaşayabilir. Ayrıca, doğum sonrası da bebek bakımı konusunda sorun yaşanabileceğinden önlem almakta fayda vardır.
Gebelik sendromu yaşayanların yapması gereken şeyler şöyledir:
- Öncelikle birey olarak kendiniz ile barışmalı ve eşlerinizin bu konuda size destek olmasını sağlamalısınız. Fiziksel değişimler sonucunda eşinizin sizi beğenmeyeceğini düşünüyorsanız, bu konu hakkında eşiniz ile konuşabilir ve iletişime kurarak daha hafif bir şekilde atlatabilirsiniz.
- Hamileliğin bir süreç ve kadın bünyesi doğrultusunda gerçekleşen bir sisteme sahip olduğunu kabul ederek, hamile kalmak önemlidir. Eğer, çocuk sahibi olmak istemeden, planlı bir şekilde hamile kalmadıysanız bu konuda psikolojik destek almanız gerekebilir.
- Eşinizin bu süreçte acı duymaması ya da kilo vb. fiziksel değişiklikler yaşamaması sizi rahatsız ediyorsa, bu psikolojik bir sorundur. Çünkü, kadınların vücudu doğum için özel bir yapıya sahiptir. Bu duruma bilinçli bir şekilde yaklaşmalı ve kendinizin özel hissetmelisiniz.
- İçinde bulunduğunuz durum, ileri boyutta ise; kendinize zarar verebilecek durumda iseniz mutlaka bitkisel ilaçlar doktor kontrolünde almanız gerekir. Hamilelik sürecinde, her ilacı kullanamazsınız. Bu nedenle bebeğinize zarar vermeyecek ilaçları kullanmanız gerekir.
- Spor aktiviteleri yapabilir ve içinde bulunduğunuz depresyon durumunu en aza indirebilirsiniz. Egzersizler, yürüyüşler vb. aktiviteler yapmanız sizleri rahatlatacaktır. Ayrıca, hamilelik sürecinde spor faydalıdır.
- Önce hamileliğinizi kabul etmeli ve hamilelik endişenizin daha çok hormonal nedenlerden dolayı duygusal olduğunuz için, sizi bu duruma ittiğini unutmamalısınız.