Göz Kanlanması Nedir?
Gözün ak kısmının ön yüzeyini örten zar tabakası konjoktiva yüzeyindeki damarların genişlemesi ile oluşan kanlanmaya göz kanlanması denmektedir.
Göz Kanlanması Neden Olur?
Aşırı sıcak veya soğuk ortamlar, bilgisayar başında uzun süre çalışmak ya da klimalı ortamlar göz kanlanmasına neden olabilmektedirler.
Fakat bazen yüksek tansiyon, kullanılan ilaçların yan etkisi, lens kullanımı, oküler herpes hastalığı, hamilelik, vitamin eksikliği, genetik faktörler, kalitesiz makyaj malzemesi kullanımı, şiddetli öksürük, güçlü hapşırma, kusma, şiddetli kabızlık, C vitamini eksikliği ile grip ve sıtma gibi hastalıklar da gözde kanlamaya neden olabilmektedir.
Göz kanlanmaları genellikle bir tahriş veya iltihaba bağlı olarak gelişmektedir. Ani çıkışlı göz tansiyonu, üveit olarak bilinen göz içi iltihabı, göz kuruluğu, kirpik dibi iltihabı, yabancı cisimler, allerjik reaksiyonlar, travma, mikrobik durumlar, güneşe ve ultraviyole ışıklara maruziyet ile sistemik hastalıklar göz kanlanmasına neden olabilmektedirler.
Göz Kanlanmaması İçin Ne Yapılmalıdır?
Göz kanlanmasının meydana gelmesini istemiyorsanız öncelikle uykunuzu iyi almanız gerekmektedir. Uyurken yastığınızı dik konuma getirmeli, parlak ışık ve tozdan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalı, kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmanız gerekmektedir.
Göz Kanlanması Nasıl Geçer?
Gözde meydana gelen kanlanma genellikle kendiliğinden geçer. Göz kanlanmasında kullanabileceğiniz doğal tedavi yöntemlerinden bazıları; buz küplerini kâğıt havlu içinde göz üstünde tutarak soğuk kompres yapmak, soğuk süt ile kompres yapmak, soğuk çay poşetleri ya da bir kağıt havlu içine sararak göz üstüne koymak, salatalık, patates ya da elmayı rendeleyip bir kağıt havlu içine koyarak göz üstüne on on beş dakika boyunca uygulamak, papatya çayının demini bir havlu içine sarıp ılık göz üstüne ılık kompres yaparak uygulamak, saf gül suyunu pamuk ile göz üstüne kompres yaparak uygulamak, aloe vera bitkisinin jelini eşit miktarda su ile karıştırıp göz üstüne bir pamuk yardımı ile kompres olarak uygulamak ve soğuk suya batırılmış pamuk ile otuz saniyede bir kompres yapmak olacaktır.
Bu yöntemler fayda sağlamaz ise derhal bir doktora başvurulmalı ve tıbbi içerikli ilaçlar olan göz damlaları, göz kremleri, göz merhemleri ve yapay gözyaşı damlaları ile tedaviye devam edilmelidir.