Ana Sayfa Sağlık En Sık Görülen Kadın Hastalıkları

En Sık Görülen Kadın Hastalıkları

0
En Sık Görülen Kadın Hastalıkları
Kadın Hastalıkları

En sık görülen kadın hastalıkları, günümüzde oldukça farklı kulvarlara yönelmektedir. En fazla görülen kadın hastalıkları arasında; vajinal akıntı, adet döngüsünün düzensizliği, cinsel fonksiyon bozukluğu, pelvik ağrılar, kısırlık, rahim ağzı kanseri, sık adet görme, seyrek adet görme, çikolata kisti, sistit, erken menopoz gibi kadın hastalıkları genellikle sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasındadır. En sık görülen kadın hastalıkları; vajinal rahatsızlıklar ve rahim doğrultusunda gelişen hastalıklardan oluşmaktadır. Genel olarak tedavi süreci bulunabilen rahatsızlıkların en sorunlu olanları; kısırlık, rahim ağzı kanseri gibi önemli rahatsızlıklar olduğunu söyleyebiliriz. Her bir hastalığın, hastanın içinde bulunduğu duruma ve evresine göre tedavi süreçleri değişkenlik göstermektedir.

En Sık Görülen Kadın Hastalıkları

En sık görülen kadın hastalıkları hakkında bilinçlenmeli ve gerekli durumlarda yardım almaktan çekinmemelisiniz. Böylelikle erken teşhis ve tedavi ile ciddi problemlerden kurtulabilirsiniz.

Vajinal Akıntı

Normal süreçte; vajina duvarları ve içinde yer alan, rahim ağzı bezeleri tarafından salgılanan sıvılar, kadının sağlığı açısından gerekli ıslaklığı sağlar.Fakat sıvılarda artış veya değişiklik olursa; vajinal akıntı rahatsızlığı görülebilir. Normalde vajinal akıntı berrak ve sıvı yumurta akına benzer. Asla koku yapmaz. Bu türlere fizyolojik yani doğal süreç akıntılar denilebilir. Fakat, yeni ortaya çıkan koyu-sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu akıntılar enfeksiyon kaynaklı gelişir. Ayrıca ilişki esnasında ve idrar anında ağrılara sebep olur. Enfeksiyon tedavileri ilaç veya vajinal tabletler ile yapılabilir.

Adet Düzensizliği

En sık görülen kadın hastalıkları arasında; düzenli adet döngüsü de yer alır. Düzensiz seyreden adet döngüsünde, beyin tarafından salgılanan hormonlar, yumurtalıkları uyarır ve yumurta hücreleri büyümeye başlar. Bunun sonucunda, rahim içindeki doku gebeliğe hazırlanır, kalınlaşır. Kadınlar hamile olmadığı sürece her ay, bu kalın dokuyu kan ile beraber dışarı atar. Üreme evresindeki kadınlarda görülen, bu döngü düzensizliği hormon bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca; enfeksiyonların, miyom, polip, kist benzeri iyi huylu rahatsızlıklar altında neden olabilir. Tedavi sürecinde, ilaç ve cerrahi yöntemler uygulanır.

Cinsel Fonksiyon Bozukluğu

Kadınlarda meydana gelen cinsel fonksiyon bozuklukları, çeşitli nedenlerden dolayı gözlemlenebilir. Cinsel isteğin hiç olmaması ya da azalması gibi durumlar; kadın-erkek ilişkisinde cinsel isteğinin zamansal uyuşmazlığı, orgazm bozuklukları, vajinismus, ilişki esnasında ağrı, erkeğin cinsel davranış şeklinden rahatsız olma gibi durumlar söz konusu olabilir. Ağrının nedeni patalojik bir durum; vajinal yara, ya da miyom gibi sorunlar ise cinsel ilişkinin ağrı fonksiyonlarında bozukluk yaratabilir. Fizyolojik bir durum olmadığı durumda, psikolojik destek tavsiye edilir.

Kadın Hastalıkları

Pelvik Ağrılar

En sık görülen kadın hastalıkları arasında, pelvik ağrı da yer alır. Pelvik ağrılarının nedenleri,

jinekolojik sebepler olabilir. Ya da idrar yolları, bağırsaklar ile alakalı veya kas-iskelet sistemi gibi nedenlerden dolayı gözlemlenebilir. Ayrıca nörolojik sebeplerden de olabilir. Tedavisi ilaç ve akupuntur yöntemleri ile gerçekleşir.

Kısırlık Hastalığı

Kısırlığa sebep olan etken; hormonal dengesizlikler ya da cinsel yol ile bulaşan hastalıklar olabilir. Eşlerin genel olarak tespit edilen ya da bildikleri bir rahatsızlıkları yoksa, bir yıl boyunca korunmasız bir şekilde birlikte olmaları önerilir. Bir yıl sürecinde hamilelik durumu gelişmez ise gerekli testler uygulanabilir. Erkeğin sperm ölçümü ve rahim içi filmi çekimi gibi kadın ve erkeğe hormon testleri yapılır. Kısırlık sürecinde, yumurtlama dönemine göre plan yapılır ve tedavi sürecine gidilir. Uygun zamanda ilişkiye girme önerilir. Aynı şekilde, spermin rahim içine konulması (aşılama) veya yumurta-spermin dışarıda birleştirilmesi (tüp bebek) yöntemi uygulanabilir.

Rahim Ağzı Kanseri

Cinsel yolla bulaşan HPV mikrobu sonucu, rahim ağzı kanserini doğurur. Erken teşhis ile başarılı daha hızlı sağlanabilir. Teşhis aşaması, smear testi ile yapılır. Hastanın doğal bağışıklık sistemi doğrultusunda iyileşebilen bir hastalıktır. İyileşme aşamasında, sigara içilmemesi ve cinsel parter sayısını azaltmak gerekir.

Erken Menopoz

En sık görülen kadın hastalıkları arasında, erken menopoz yer alır. Yumurta sayısındaki azalma sonucu, 40’lı yaşlardan sonra gelişen menopoz sürecidir. Adet döngüsü erken yaşta son bulur ve menopoz gelişir. Günümüzde erken menopoz sürecinin arttığı yönünde bilgiler mevcuttur. Nedenlerinden biri ise; yanlış beslenme, genetik yatkınlık, sigara kullanımı, kanser tedavisi gibi etkenlerdir. Menopoz süreci, mevcut yaşında gerçekleştiğinde herhangi bir rahatsızlık olarak görülmez. Fakat; 40’lı yaşlarında ya da daha erken görülen menopoz süreci bir tür rahatsızlıktır. Çünkü, henüz hamile olmamış bir kadın artık çocuk sahibi olamaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz