Ana Sayfa Kadın Adet Düzensizlikleri Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet Düzensizlikleri Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

1
Adet Düzensizlikleri Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Adet Düzensizlikleri

Kadınların adet döngüleri ( regl ), bazı nedenlerden dolayı ve hastalık kaynaklı düzensiz bir hale dönüşebilir. Psikolojik etkenli, fizyolojik olarak ya da hastalık vb. etkenli geliştiğini söyleyebiliriz. Ayrıca, menopoz öncesi de adet düzensizlikleri baş göstermeye başlayabilir. Bu tabii ki daha ileri yaşlarda gözlemlenen durumlar için geçerlidir. Adet döngüsü; rahmin iç dokusunun, kanama yöntemiyle dökülme durumudur.

Adet döngüsünün, 21 günden az olması sık adet olma şeklinde tanımlanır. Ayrıca, 35 günden uzun bir süre sonra görülmesine de seyrek adet olma denilir. Kadının hiçbir şekilde adet görmemesi ise farlı sorunlar ve hastalık nedenlerine bağlı gelişebilir. Bu nedenle, adet düzensizliği yaşayan kişiler, içinde bulundukları durum doğrultusunda gecikmeden doktora başvurmalıdır. Böylece erkek teşhis kapsamında, içinde bulunduğu soruna gerekli tedavi uygulamaları gerçekleşebilir.

Adet Düzensizlikleri

Adet Düzensizlikleri Nedenleri

Kadınların, adet döngüsü itibari ile gerçekleşen adet düzensizliği farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar.

Adet düzensizliği nedenleri şöyle:

  • Adet düzensizlikleri, 20’Li yaşlardaki kadınlarda hormonol nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.
  • İleri yaşlarda ise hiperplaziv, polip, kanser gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.
  • Pokistik over Sendromu da adet döngüsünü bozduğuna dair bulgular mevcuttur.
  • Rahimde gelişen kistler, çikolata kistleri vb. durumlarda adet döngüsünü aksatan ve bozan etkenler arasındadır.
  • Doğum kontrol hapları. Tedavi süreci.

Adet döngüsü genel itibariyle, bozulursa kadının biyolojik etkenli bir bozukluk ya da sorun yaşadığını gösterir. Çünkü kadının doğası gereği, hormonları bu yönde gelişir. Mevcut doğal bir ilerleme ve gelişme olan adet döngüsü bu nedenle, adet düzensizliği ile farklı hastalıkların semptomları olduğunu bizlere sunar.

Adet Düzensizlikleri Belirtileri

Adet döngüsü itibariyle, herhangi biri sürekli bir şekilde gecikmeli olarak adet dönemi yaşıyorsa, adet düzensizlikleri yaşadığını kolayca tespit edebilir. Seyrek adet dönemi, uzmanlar tarafından da belirtildiği itibariyle, adet döngüleri aralarında 35 günden uzun bir sürenin olmasıdır. Bu durum seyrek adet olarak tanımlanır. Bu nedenle de adet düzensizlikleri arasında önemli bir yere sahiptir. Geciktirmeden kişinin tedavi sürecine başlaması gerekir.

Adet Düzensizlikleri

Normal adet döngüsü, 28 aralıklar ile olan döngüdür. Bu nedenle, bu döngü itibariyle zaman zaman değişmeler yaşanır, fakat uzun süreli farklılıklar ve değişmeler yaşayan kişiler bunun altında yatan nedeni tespit ettirmeleri gerekir. Adet düzensizlikleri belirtileri ve durumu doğrultusunda gerçekleşen bir diğer durum ise; sık adet görme durumudur. Bu adet döngüsü aralarında, 21 günden az olan durumdur. Bu da kişinin ilerleyen dönemlerde anemi, (kansızlık ) durumuna sokacağı için önem teşkil eder. Kişinin vücudu, demir ve vitaminler açısından kayba uğrar ve zamanla farklı hastalıklara sebep olabilir. Her iki durum neticesinde de, kişinin hayatını etkileyen durumlar ortaya çıkar. Sık adet görme sorunu farklı hastalıklara sebep olabilirken, seyrek adet döngüsü kişinin ilerleyen dönemlerde hamile kalamamasına da sebep olabilir. Adet döngüsü kapsamında, adet düzensizliği belirtilerini tespit ederek, içinde bulunduğunuz durumu değerlendirebilirsiniz. Böylelikle, ilgili konuda yardım almaktan çekinmeden doktora gitmenizde fayda vardır. Sağlıklı bir bünye ve sağlıklı yaşam için, adet döngü kadınlar için önem taşıdığınız söyleyebiliriz.

Adet Düzensizlikleri Tedavisi

Adet döngüsü doğrultusunda, sürekli bir şekilde düzensizlik yaşayan birinin mutlaka doktora gitmesi gerekir. Bazı durumlarda geçici olarak, düzensizlikler yaşanabilir. Mesala, psikolojik etkenli vb. nedenler doğrultusunda bir gecikme olur. Fakat, bu süre uzun bir süreyi kapsamadığı için altında herhangi sorunlu bir durum mevcut değildir. Ama adet döngüsü süresince, arasındaki mesafe 35 günden fazla olanlar ve bu durumu sürekli yaşayanlar mutlaka, doktora gitmesi ve kontrol olması gerekmektedir. Adet düzensizlikleri tedavisi de bu aşamada, kişiye özel uygulanabilir. Altında yatan neden belirlendikten sonra, doğru teşhis kapsamında tedavi uygulanabilir.

Adet düzensizliği doğrultusunda, tedavi süreci her zaman sonuç vermeyebilir. Bazen bazı kadınlar, düzensizlikleri devam edebilir ya da artık hiçbir şekilde adet görmeyebilir. Bu durumda, kişinin içinde bulunduğu durum ve yaşı doğrultusunda değerlendirilir. Yaşı doğrultusunda, genç yaşta biri adet düzensizlikleri akabinde hiç adet görmeyecek duruma geldiyse, erken menopoz sürecine geçmiş demektir. İleri yaşlarda da zaten, menopoz evresi içerisinde ise mevcut durum biyolojik kaynaklı gelişen normal bir durum olarak görülür.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz