Ana Sayfa Sağlık Zatürre Nasıl Olur? Zatürre Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Zatürre Nasıl Olur? Zatürre Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

1
Zatürre Nasıl Olur? Zatürre Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Zatürre Nasıl Olur? Zatürre Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle 2 ila 3 hafta içerisinde kendiliğinden evde dinlenerek geçebilen zatürre, bebekler, yaşlılarda ve kronik hastalarda oldukça zor iyileşebilen bir hastalık çeşididir. Bu sebeple Zatürre olan bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerde zatürre tedavisi hastane ortamında yapılmalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları ve hayati tehlike oluşturabilir.

Zatürreye Hangi Virüs Neden Olur?

Bakteri ya da virüs denilen mikro organizmalar çoğunlukla ilerlediğinde zatürreye neden olur. Zatürreye sebep olan virüsler akciğere indiği zaman ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ya da grip sonrasında gelişen mikroplarda zatürre hastalığına yakalanma ihtimali daha yüksektir. Grip hastalığının dışında astım hastalığı, kalp hastalığı, kanser ya da şeker hastası olanlarında zatürre hastalığına yakalanma ihtimali fazladır.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürre ilk başlarda grip ya da soğuk algınlığında ortaya çıkan ve basit gibi düşünülen belirtiler ortaya çıkar. Zatürre belirtileri şunlardır; öksürük, ateşlenme, titreme, göğüs ağrısı, hızlı nabız, mide bulantısı, kusma, kendini halsiz hissetme ve ishal.

Zatürre Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz size şikayetlerinizi soracak ve ardından fizik muayenesi yapacaktır. Bunun yanı sıra gerekli gördüğü takdirde bir göğüs röntgeni ve tam kan sayımı ister. Bu istediği testler ve yaptığı fizik muayenesi doktorunuzun zatürre olup olmadığınızı anlamasına yeterli olur. Zatürre belirtileri ağır bir şekilde yaşıyor iseniz, doktorunuz sizden farklı testler de isteyebilir. Zatürreye hangi bakterinin neden olduğunu anlamak için doktorunuz mukus testide isteyebilir.

Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotik Tedavisi: Zatürre hastalığı bakteri ya da virüslerden sebep kaynaklanıyor ise, antibiyotik tedavisi başlanır. Antibiyotikler virüs ve bakterilerin kısa sürede yok olmasını sağlar. Fakat zatürre tedavisinde antibiyotikler aksatılmadan kullanılmalıdır. Zatürrenin geçtiğini düşünüp antibiyotiği bırakırsanız eğer, hastalık kısa süre içerisinde tekrar nükseder.

Aşı: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve zatürreyi engellemek için aşı tedavisi de uygulanabilir. Soğuk, kızamık ve suçiçeği olan kişilerden uzak durarak zatürre olma ihtimalinizi azaltabilirsiniz. Eğer bu tür hastalıkları geçiren biri ile aynı ortamda iseniz ellerinizi sık sık yıkayın.

1 Yorum

  1. Benim önce nabızım çok yükseldi 134 e çıktı acile gittim ilâç verdiler bir hafta sonra tekrar ateş ile hastaneye gittim tahliller ve tomografi sonucu covit19 şüphesi ile hastaneye yattım covit testi yapıldı negatif çıktı, sonuç zatürre teşhisi kondu. Bir antibiyotik ve öksürük şurubu verdiler, şayet ağrı, ateş olursa diye birde hap verdiler sonra eve çıktım. Fakat öksürüğüm geçecek gibi değil aşırı da terliyorum. Aslında hastanede olmam gerekmiyormu bu süreçte, astımım da var ve bitkisel tedavisi varmı bu hastalığın?
    9-10 sene önce eşimde geçirdi bu hastalığı ama 8 gün hastanede yattı. İyi geceler, teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz