Tansiyon Nedir? Yüksek Tansiyon Belirtileri Neler?

Günümüzün en büyük rahatsızlığı tansiyon nedir ve neden meydana gelmektedir? Hipertansiyon neden önemlidir ve belirtileri nelerdir?

İçerikleri

Tansiyon; atardamarların içerisindeki kan basıncı olayına denilir. Kalp kasları gerildiği zaman, atardamarlara kan pompalanır, bu noktada oluşan basınca sistolik basınç denir. Kalp kası gevşediğinde ise kan damar içinde durulur; bu noktada ölçülen basınca ise diastolik basınç denilmektedir. Genel olarak tansiyon ölçümleri esnasında; sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınçlarına bakıldığını söyleyebiliriz. Tansiyonun yüksek olma durumuna da hipertansiyon denilmektedir.

Genel olarak yaş grubu ve sağlık durumu doğrultusunda, kişiden kişiye tansiyon ölçüm değerleri farklılık gösterir. Fakat genel olarak normal kabul edilen ölçüm değerleri; büyük tansiyon 120-130 arası, küçük tansiyonun ise 70-90 civarında olması gerektiği belirtilir. Çocuklarda, gençlerde görülen düşük tansiyon normal olarak görülür.

Tansiyon, Hipertansiyon ve Hipotansiyon olmak üzere ikiye ayrılır. Hipotansiyon; düşük tansiyon olarak adlandırılır. Düşük tansiyon durumları, herhangi bir tehlikeye yol açmayacağı için tehlikeli olarak kabul edilmez. Hipertansiyon ise; yüksek tansiyon olarak adlandırılır. Yüksek tansiyon; tansiyon değerlerinin 140/90 mmHg yüksek olma durumudur. Bebeklerde olmak üzere her yaş grubunda görülebilir.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon ( yüksek tansiyon); normal tansiyon değerlerinin üstünde olan değerlere sahip olma durumunda ortaya çıkar. 140/90 mmHg tansiyon değerleri gözlemlenir. Yüksek tansiyona sebep olan belli başlı nedenler vardır. Fakat, hiçbir şekilde nedeni tespit edilemediğinde, yani nedensiz bir şekilde gerçekleşirse, esansiyel hipertansiyon denilmektedir.

Tansiyon Nedir

Hipertansiyon  nedenleri şöyle:

  • Tuz tüketimin yüksek miktarda olması.
  • Stres etkenli gelişebilir.
  • Obezite kaynaklı.
  • Kalp damar hastalıkları etkenli gelişir.
  • Böbrek rahatsızlıkların sonucu olarak gelişebilir.
  • Genetik etkenli görülebilir.
  • Tiroid hastalıkları neden olabilir.
  • Böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar neden olabilir.
  • Şeker hastalığı da yüksek tansiyona sebep olmaktadır.

Hipertansiyon Belirtileri Neler?

Hipertansiyon rahatsızlığının belirtileri, kişide uzun bir süre belli olmayabilir. Fakat, ilerlediği durumlarda belirli semptomlar ile kendini belli eder.

Hipertansiyon belirtileri şöyle:

  • Baş ağrıları, burun kanaması,
  • Kulaklarda çınlama durumu
  • Halsizlik gözlenmesi.
  • Sık sık idrar çıkma durumu.
  • Bacak bölgelerinde şişkinlik oluşması.
  • Normal değerin üstünde görülen, tansiyon değerleri.

Hipertansiyon Tedavisi

Hipertansiyon kaynaklı, tansiyonları yüksek olan kişilere tanı konulabilmesi için; EKG, 24 saatlik tansiyon holter, kan-idrar tetkikleri, fizik muayene vb. yöntemler uygulanır. Ardından kişiye özel beslenme programı ve ilaçlar verilir. Hipertansiyon tedavisinde, kişiye özel ilaç reçeteleri ve yaşam tarzında düzenlenmesi gereken ayrıntılar belirlenir.

Hipertansiyon tedavisi ve yöntemleri şöyle:

  • Kişinin içinde bulunduğu durum ve hipertansiyona sebep olan hastalık kaynaklı, ilaçlar verilir. Altında yatan bir hastalık var ise bu doğrultuda da tedavi uygulamaları gerçekleşebilir.
  • Yaşam tarzında değişiklikler uygulanır.
  • Beslenme düzeni; yemeklerde tuz oranı yok denecek kadar az olmalıdır. Hatta hiçbir şekilde tuz kullanmaması da önerilir. Daha az yağlı yemekler ve dengeli beslenme tavsiye edilir.
  • Kilo sorunu olanlar, obeziteler için, zayıflatan programlar özellikle önerilir. Vücut oranına göre, fazla kilo tansiyonun ve kalbin çalışmasını etkileyen önemli bir faktördür.
  • Düzenli egzersiz yapılması tavsiye edilir. Günlük yürüyüşlerin yapılması da kalbin sağlığı için fayda sağlar.

Hipertansiyon tedavisinde, yaşam tarzı doğrultusunda doğru bir şekilde uygulanırsa, hastanın yaşam standartlarında herhangi bir sorun yaşanmaz. Fakat, tedaviye cevap vermeyen hipertansiyonlar da görülebilir buna da dirençli hipertansiyon adı verilir. Bu durumda kişiye, şah damarı pili takılabilir.

Hipertansiyon, yüksek basınç uygulamalarının önüne geçebilmek için; yemeklerde tuz oranını düşürmeli ve önlem alınmalıdır. Hatta tuzu tamamen hayatımızdan çıkarmakta daha faydalıdır. Tuz oranı normal şartlarda; yediğimiz ve içtiğimizde her doğal besin içeriğinde sağlıklı formda bulunur. Bu nedenle doğal-organik bir şekilde tuz oranını karşılamakta fayda vardır.

Hipertansiyonun Vücuda Zararı

Hipertansiyon kontrol altına alındığında herhangi bir risk oluşturmaz ve en aza indirilebilir. Fakat; kontrolsüz gelişen yüksek basınçlar; böbreklere, kalbe vb. organlara zarar verebilir. Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gelişebilir ve kalp krizine de sebep olabilir. Ani ataklar yaşanırsa da kişide beyin kanaması ya da inme gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Fakat; vücuda ve sağlığımıza zararlarını önlemek için, kontrol altına alınmalı gerekli uygulamaları yaşam tarzı dahilinde uygulanması gerekir. Bu durumda hipertansiyonu kontrol altına alabilir ve korkulacak durumların önüne geçebilirsiniz. Bu yönden hipertansiyon ve diğer hastalıklara karşı önce bilinçli bir yaklaşım gerekir.

Tansiyon Nedir? Yüksek Tansiyon Belirtileri Neler?

Yazarı Takipte Kal!

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz