Son 10 yılda en çok reformun yapıldığı alanlardan birisi olan sağlık alanındaki değişimler, gelişimler ve çeşitli sıkıntılar hiçbir zaman gündemimizden eksik olmamaktadır. Ülkemizde yaşanan sağlık sıkıntılarını genel olarak göz attığımızda karşımıza şu başlıklar çıkmaktadır.
Örgütlenme
Türkiye’deki sağlık hizmetleri çok eşit bir şekilde dağıtılamamaktadır. Bu nedenle merkezi ve bölgesel kaynakların paylaşımı bu unsurlara dikkat edilerek dağıtılmalıdır.
Denetim
Yetkililer tarafından sağlığa ayrılan kaynakların nasıl kullanılacağı, çalışanların denetiminde belirlenmelidir. Bu denetleme sistemi, hizmeti alan, hizmeti veren ve hizmeti yönetenlerin üzerine konuşlandırılmalıdır.
Aynı zamanda, sağlık alanındaki kurumlar ve kişiler arasında birbirlerine zarar verecek bir rekabet olmamalı, aksine yardımlaşma ve dayanışma olmalıdır.
Hizmet Sunumu
Sağlık alanında, hizmet sunumu ile finansmanın tek elde toplanması gerekmektedir. Sağlık hizmetleri hem özendirilmeli, hem de öncelikli bir hale getirilmelidir. Aynı zamanda Kamu Hastanelerinin sayısı, mümkün mertebe arttırılmalıdır.
Öncelik, sağlık ocakları olmak üzere, tüm sağlık kuruluşları teknik anlamında desteklenerek en iyi seviyeye çıkarılmalıdır. Türkiye’de bulaşıcı hastalıkların durumu göz önüne alınarak, bağışıklığa mümkün mertebe dikkat edilmelidir.
Adli tıp hizmetlerinin en güzel bir şekilde verilebilmesini sağlayabilmek amacıyla koruyucu ve düzenleyici olan bütün tedbirler gerektiği şekilde yapılmalıdır.
Sağlık Personelinin Durumu
Türkiye’de mevcut bulunan sağlık personelinin sayısında belirli bir problem olsa da asıl sıkıntı, bu değildir. Sağlık alanında en önemli sıkıntı potansiyel gücün en doğru bir şekilde dağıtımının yapılmasıdır. Sağlık alanında çok önemli bir yere sahip olan konuya her zaman ciddiyet ile bakılmalıdır.
Tıp Teknolojisi ve İlaçlar
Ülkemizde, son 10 yıl içerisinde çok ciddi çalışmalar yapılmıştır. Birçok branş için yurt dışından ithal edilen ürünler ve ilaçlar vardır. Ancak ülkemizin asıl ihtiyacı olan şey, bunları ithal etmek değil; kendi teknolojimizi ve ürünlerimizi üretmektir. Bunun için de Sağlık Bakanlığı tarafından uzun vadeli projeler geliştirilmelidir.
Tıp Öğrencilerinin Eğitimi
Ülkemizde sınırlı sayıda olan Tıp Fakültelerindeki eğitim en iyi şekilde güncellenmelidir. Ülkemizde ihtiyaç duyulan alanlara yönelik yeni içerikler üretilmelidir. Tıp alanındaki gereksiz tartışmalardan ve kaynak israfından uzak durulmalıdır.