Over; rahmin iki yan bölgesinde de bulunur, yumurta üretirler ve kadın hormonu salgılarlar. Bu nedenle genellikle yumurtalık olarak da adlandırılır. Yumurtalık ( over ) kanseri, kadınlara özgü kanser türlerinden önemli bir kanser türüdür. Belirtileri ve teşhisi geç olabildiği için tedavisi buna doğru orantılı olarak zor bir süreçtir. Bu nedenle, kadınların bu gibi durumlara karşı herhangi bir belirti gözlemlediğinde doktora kontrolünden geçmesi gerekir.
Over ( yumurtalık ) Kanseri Nedir?
Over ( yumurtalık ) kanseri; yumurtalıkların yapısında fazla sayıda hücre bulunur. Bunların temelini ise epitelyum hücresi oluşturmaktadır. Embriyonik döneme ait hücrelerde ya da epitel hücrelerde meydana gelen, kontrolsüz bölünme sonucu çoğalma gerçekleşir, bunun neticesinde yumurtalık kanseri oluşur. Genellikle, menopoz sonrası over kanserleri görülür. Fakat, daha genç yaşlarda ya da herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Epitelyum dokusunda oluşan over kanserleri, menopoz sonrası gerçekleşir. 20 yaşların altında gözlemlenen over kanserleri ise embriyonik tümörler olarak görülür.
Over Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri Neler?
Over kanserine neden olan ve riski artıran bazı sorunlar bulunur. Genellikle genetik yatkınlık, hormonal vb. faktörlere dayanmaktadır.
Yumurtalık ( over ) kanserinin belirli nedenleri şöyle:
- Genetik faktörlü; annesinde, ya da herhangi bir aile üyesinde görülen yumurtalık kanseri.
- Günümüzde genlerde değişiklikler olmasından dolayı bunun neticesinden de yumurtalık kanseri riski artmaktadır.
- Yumurtlamayı artırıcı ilaçlar da over kanserinin riski artırdığı tespit edilmiştir.
- Doğum kontrol hapları da yüksek oranda artırmaktadır.
- Gebe kalmayan kadınlarda risk faktörleri arasında yer alır.
Over Kanseri Belirtileri Neler?
Yumurtalık kanseri belirtileri başlangıçta kendini fazla göstermese de ilerleyen evrelerde belirli semptomlar ile anlaşılabilir. Fakat çoğu durumlarda kişiye özel belirtiler de değişebilir.
Over kanserinin belirtileri genel olarak şöyle:
- Bağırsak, sindirim sorunları gözlemlenmesi. Kabızlık durumunun gelişmesi
- İdrar yolu alışkanlıklarda değişme. Sürekli bir şekilde idrara çıkma durumu
- İştah kaybının gözlemlenmesi. Kişinin, tokluk hissi içinde olması.
- Vajinal kanamaların gözlemlenmesi ( düzensiz bir şekilde )
- İştahsızlık durumuna bağlı, kilo kaybı
- Karın bölgesinde basınç hissetmek ve şişlik, kitle vb. durumlar gözlemlenmesi.
- Kasık bölgesinde ağrı yaşanması ve dolgunluk, kitle hissi.
- Uzun süre gelişen gaz ve bulantı durumu. Akabinde gelişen hazımsızlık.
Yumurtalık Kanseri ( Over ) Teşhisi
Yumurtalık kanserinin belirtileri doğrultusunda erken teşhis etmek pek mümkün olmayabilir. Fakat, erken tanı her zamanki gibi hayati riski azaltır. Rutin bir şekilde gerçekleşen, doktor muayeneleri esnasında fark edilebilir. Bu nedenle herkesin yıl da en az bir defa kontrol olmaları önerilir. Ultrason da gözlemlenen kitle ya da el ile muayene sonrası fark edilen kitle erken teşhisi sağlar. Belirli durumlarda görülen kistler tabii ki kanser riski taşımaz, fakat bulgular bu doğrultuda ise kan değerlerine bakılarak kanser riski test edilir. Tespit edilen kistin iyi huylu ya da kötü huylu olma durumuna göre gerekli tedavi süreçlerine gidilir.
Yumurtalık kanseri teşhisi kısaca; yıllık jinekolojik muayene yapılması, kasık ultrasonografisi vb. yöntemler ile erken tanı gerçekleşebiliyor. Belirtiler doğrultusunda, over kanserinden şüphe ediliyorsa; kan değerleri ölçülerek, tümör bulgusu araştırabiliyor. Ya da ameliyatla çıkarılan doku üzerine, patolojik incelemesi, Ultrasonografi, tomografi vb. görüntüleme yöntemleri tanıda yardımcı olan yöntemlerdendir. İlgili yöntemler eşliğinde kişinin, over kanseri olup olmadığı yönünde kesin ve net bulgular araştırılmaktadır.
Yumurtalık Kanseri ( Over ) Tedavisi
Yumurtalık kanseri teşhisi konulduysa, hastanın içinde bulunduğu durum, kanser evresi tespit ediliyor ve bu doğrultuda yapılması gereken tedavi süreci uygulanıyor.
Yumurtalık kanseri evreleri:
- Evre 1: Kanser bulguları, sadece tek yumurtalıkta ya da her iki yumurtalıkta görülür.
- Evre 2: Kanser hücreleri, pelvisin diğer bölgelerine de yayılma göstermiştir.
- Evre 3: Kanser hücreleri, karın bölgesine de yayılma göstermiştir.
- Evre 4: Kanser hücresi, tamamen yayılmış olup karın dışında da gözlemlenmiştir.
Yumurtalık kanserinin dört evresi, hastanın içinde bulunduğu durumlar doğrultusunda kendi içinde de farklı evrelere ayrılabilir.
Yumurtalık kanseri tedavisi, yöntemleri:
- Cerrahi müdahale gerçekleşmesi; kanserin yayıldığı yumurtalıkların, fallöp tüplerin, rahmin ve yayılma gösterdiği lenf düğümlerinin, yağlı karın dokusu vb. kanser hücreleri de alınır. Hastanın içinde bulunduğu duruma göre, ameliyat planı belirlenir.
- Kemoterapi; ameliyat sonrası, vücut içinde kalan kanser hücrelerini tamamen yok etmek amaçlı ilaç tedavisi yapılması aşamasıdır. Bazı durumlarda ise ilk tedavi uygulaması olarak uygulanabilir.
İçeriği beğendiyseniz yorum yapmayı ve sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın lütfen.