Enjeksiyon

5-FLUOROURACIL 500 Mg/10 ml Enjektabl Çözelti Içeren Flakon

5-FLUOROURACIL Flakon Reçete durumu belirtilmemiş

Tenasol

5-FLUOROURACIL 500 Mg/10 ml Enjektabl Çözelti Içeren Flakon Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıA.MTTITAcMA MF51“0AcMnIAjMCMF hemen renksiz, parçacık içermeyen bir çözeltidir. 1 adet 10 ml’lik bal rengi cam flakonda bulunmaktadır.

edböĐT5TĐ5&FLö UOROAOC tscD.lct4ımDc ımtati tomtso3rılan, tümör hücrelerinin bölünmesini önleyen bir ilaçtır.

”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA CMCMA cMA sI 1I5A 5IF1M “A kMBIcisinde tek ba.ına veya diğer kanser ilaçları ile birlikte kullanılabilir. Ayrıca mide kanseri, ba. ve boyun kanserleri ve pankreas kanseri olan hastalarda etkili olduğu bildirilmi.tir.

5-FLUOROURACIL 500 Mg/10 ml Enjektabl Çözelti Içeren Flakon Nasıl Kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Size uygulanacak ilacın dozu genel durumunuza, kilonuza, yakın zamanda ameliyat geçirmi. olup olmadığınıza, böbrek ve karaciğerinizin çalı.ma durumuna ve kan testi sonuçlarınıza bağlıdır. Đlacınızın dozu günde 1 gramı a.mamalıdır. Tedavinizin ilk kürü günlük veya haftalık aralıklarla uygulanabilir. Đlerleyen kürler tedaviye vereceğiniz cevaba bağlıdır. Tedaviniz aynı zamanda radyoterapi (ı.ın tedavisi) ile birlikte olabilir.

Tedaviniz esnasında ve sonrasında kanınızdaki hücrelerin miktarını kontrol etmek için bazı kan testleri yapılacaktır. Eğer akyuvar (beyaz kan hücreleri) miktarı çok dü.ük çıkarsa tedavi sonlandırılabilir.

Uygulama yolu ve metodu: ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAABICI A“E“FMA/n0/ĐIFü lA

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAA1“0MA/n0/ĐIFCIBIFA:F,MA0Đ/5oz çözeltisi veya sodyum klorür çözeltisi ile seyreltilebilir. Atar ya da toplar damar içine uygulanabilir. Eğer toplar damar içine uygulanacaksa, normal enjeksiyon veya serum yoluyla yava. uygulama (infüzyon) .eklinde verilebilir. Eğer atar damar içine uygulanacaksa infüzyon .eklinde verilir.

Deği0ik ya0 grupları: Çocuklarda kullanımı: A S ,/5ĐI BIA ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA 5/ĐĐIFüCüA “E“FA jerhangi bir dozaj önerisi yoktur.

Ya0lılarda kullanımı: A PI.ĐüĐI BIA”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAB 0IaüAM “.5“FĐMrde kullanılana benzerdir.

Özel kullanım durumları: Böbrek yetmezliği/ Karaciğer yetmezliği Böbrek ve/veya karaciğer yetmezliğiniz varsa doktorunuz sizin için ilacınızın dozunu ayarlayacaktır

Eğer 5&FLUOROURACĐL “EBEWE”nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konu unuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” kullandıysanız ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA /0CIFA 1I2Đü5A dM 1 FMĐ“A kI ITından uygulanacağından, size gerekenden fazla veya az ilaç uygulaması muhtemel değildir. Ancak size fazla doz uygulandığını dü.ünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza haber veriniz.

Doz a.ımı durumunda, daha fazla yan etkiyle kar.ıla.abilirsiniz. Doktorunuz size bu yan etkilere yönelik uygun tedaviyi verecektir.

5&FLUOROURACĐL “EBEWE”den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmı sanız bir doktor veya eczacı ile konu unuz. 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” yi kullanmayı unutursanız ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA /0CIFA 1I2Đü5A dM 1 FMĐ“A kI ITından uygulanacağından, böyle bir durumun olu.maması için gereken önlemler alınacaktır.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

5 FLUOROURACĐL “EBEWE” ile tedavi sonlandırıldığında olu0abilecek etkiler ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA s“ A /0CIFA B 5k A BMFMk“C“FBM kullanılacağı için, tedavinizin ne zaman sonlandırılacağına doktorunuz karar verecektir. Doktorunuzun onayı ĐCIBIFA ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA kMBIc“1“F“A B/ B/ CI5 hastalığınızın daha kötüye gitmesine neden olabilir. Doktorunuzun onayı olmadan tedaviyi sonlandırmayınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir? h?CA “ĐIEĐI A 0“s“A ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA F“FA “EM “2“nde bulunan maddelere duyarlı olan ki.ilerde yan etkiler olabilir.

A0ağıdakilerden biri olursa, 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” yi kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne ba0vurunuz:

  • Göğüs ağrısı
  • Kanlı veya siyah dı.kı
  • Ağızda yara veya ülser geli.mesi
  • F“BBMkĐ“AIĐM a“5A MI51“n FĐI AmAIF“A5I.üFküĐüA5ü0I ıklıklar, el, ayak, bilek, yüz, dudaklar,

ağız veya boğazda .i.me (bu durum yutma ve nefes alma güçlüğüne yol açabilir) ve bilinç kaybı

  • Lökoensefalopati belirtileri (beyin hastalığı) – bitkinlik, kol ve ayaklarda uyum

problemleri, dü.ünme/konu.ma güçlüğü, görme/hafıza problemleri, nöbetler, ba. ağrısı

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

A0ağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne ba0vurunuz:

  • Đshal
  • Kendini hasta hissetmek
  • Saç dökülmesi (özellikle kadınlarda)
  • Cilt problemleri
  • Tırnaklarda deği.iklikler
  • Ayaklarda dengesizlik hali
  • Ate.
  • Kalp atımında hızlanma ve nefes darlığı
  • Gözlerde acı ve/veya sulanma, görme deği.iklikleri veya ı.ığa hassasiyet
  • Zihin karı.ıklığı
  • Avuç içleri ve ayak tabanlarında kızarıklık
  • Đlacın uygulandığı damarda acı veya renk deği.ikliği
  • Burun kanaması
  • Enfeksiyon, kansızlık

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi mudahale gerekebilir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile kar ıla ırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

5. 5 FLUOROURACĐL “EBEWE”nin saklanması 5&FLUOROURACĐL “EBEWE”yi çocukların göremeyeceği, eri emeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ı.ıktan korunar

Doz Bilgisi

doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Olası Yan Etkiler

gmM g/1lenjnejktalMbKçKöKzMNANMBTLCTN TBOM

Ba0lıkları yer almaktadır.

1. 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” nedir ve ne için kullanılır?

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıA.MTTITAcMA MF51“0AcMnIAjMCMF hemen renksiz, parçacık içermeyen bir çözeltidir. 1 adet 10 ml’lik bal rengi cam flakonda bulunmaktadır.

edböĐT5TĐ5&FLö UOROAOC tscD.lct4ımDc ımtati tomtso3rılan, tümör hücrelerinin bölünmesini önleyen bir ilaçtır.

”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA CMCMA cMA sI 1I5A 5IF1M “A kMBIcisinde tek ba.ına veya diğer kanser ilaçları ile birlikte kullanılabilir. Ayrıca mide kanseri, ba. ve boyun kanserleri ve pankreas kanseri olan hastalarda etkili olduğu bildirilmi.tir.

2. 5 FLUOROURACĐL “EBEWE”yi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

5 FLUOROURACĐL “EBEW E”yi a0ağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ Eğer;

  • Fluorourasile veya ilacın içeriğindeki diğer maddelere kar.ı a.ırı duyarlılığınız varsa
  • Uzun bir hastalık nedeniyle çok zayıf dü.tüyseniz veya ağır bir enfeksiyon

geçiriyorsanız

  • Diğer tedavilerden dolayı kemik iliğiniz hasar görd?n1MA O IBn kM Id“mü.üFA kMBIc“1“mA

dahil)

  • Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız
  • Bebeğinizi emziriyorsanız
  • Kötü huylu olmayan kanser hastalığınız varsa
  • Brivudin, sorivudin ve analogları olarak adlandırılan ilaçları kullanıyorsanız

5 FLUOROURACĐL “EBEWE”yi a0ağıdaki durumlarda DĐKKA TLĐ

Kullanınız

”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıtA nIĐFü0,IA 5IF1M A “ĐIEĐI üA 5/llanımında tecrübeli uzman bir doktor tarafından veya onun sıkı gözetimi altında uygulanmalıdır.

Eğer;

  • Kanınızda çok sayıda hücre miktarında yüksek oranda azalma olduysa (bunu kontrol

etmek için kan testi yapılacaktır). Bu durumda hekiminiz tedaviyi durdurabilir veya sizi hastaneye yatırabilir.

  • Ağzınızda ve/veya midenizde yara, .iddetli ishal, mide veya herhangi bir yerde kanama

geli.irse. Bu durumda doktorunuz tedavinizi sonlandırabilir.

  • Tedaviden önceki 30 gün içerisinde önemli bir ameliyat geçirmi.seniz
  • Böbrek hastalığınız varsa
  • Sarılık dahil karaciğer hastalığınız varsa
  • Angina pektoris (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs

ağrısı) veya kalp hastalığı hikayeniz varsa. Tedavi sırasında herhangi bir göğüs ağrısı olu.ursa doktorunuza söyleyiniz.

  • Dihidropirimidin dehidrogenaz (DPD) enzim aktivitesi yetersizliği veya azalması varsa
  • Antikanser ilaçlarla tedaviden önce yüksek doz radyasyon (ı.ın) tedavisi aldıysanız

Bu uyarılar, geçmi.teki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danı.ınız.

5 FLUOROURACĐL “EBEWE”nin yiyecek ve içecek ile kullanılması Uygulama yöntemi bakımından besinlerle etkile.imi beklenmez.

Hamilelik Đlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danı ınız.

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıF“FAjIC“ĐMĐ“5AcMUcMnIAnMF“AB ğan üzerinde zararlı etkileri bulunmaktadır.

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAjIC“ĐMĐ“5AB:FMC“FBMA5/ĐĐIFüĐmamalıdır.

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAA“ĐMAkMBIc“AMB“ĐMFAM 5M5AcMAkadınlar tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonraki 3. aya kadar uygun doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danı ınız.

Emzirme Đlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danı ınız. ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAMC0“ CMAB:FMC“FBMA5/ĐĐIFüĐCImalıdır.

Araç ve makine kullanımı ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAs/ĐIFküAcMA5/1CInIAFMBMFA ĐIrak dolaylı yoldan araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.

5 FLUOROURACĐL “EBEWE”nin içeriğinde bulunan bazı y ardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler Bu tıbbi ürün her flakonda 84,5 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı Kullandığınız bütün ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi veriniz. A.ağıdaki ilaçlar ile s“ Đ“5kMA ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA 5/ĐĐIFüCütA ”mgbçözöURACĐL “EBEWE”nin veya birlikte kullanılan ilacın etkisini deği.tirebilir;

  • Metotreksat (kanser tedavisinde kullanılır)
  • Metronidazol (antibiyotik)
  • Kalsiyum lökovorin (kalsiyum folinat olarak da bilinir ve kanser tedavisinde kullanılan

ilaçların zararlı etkilerini azaltmada kullanılır)

  • Allopurinol (gut tedavisinde kullanılır)
  • Simetidin (mide ülserlerinde kullanılır)
  • Varfarin (kan pıhtıla.masını önlemede kullanılır)
  • Sorivudin, brivudin (virüslere kar.ı etkilidir)
  • Fenitoin (epilepsi tedavisinde kullanılır)
  • Klozapin (ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılır).
  • Siklofosfamid, vinkristin, sisplatin, doksorubisin O1“k k 51“5A mj?, MA T F51“n F/F/A

B/ B/ IFmA“ĐIEĐI WlAu/A“ĐIEĐI A“ĐI,üFü0üFAnIFAMk5“Đerini artırabilir

  • Antrasiklinler (kanser tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar). Kalbinizin etkilenme riskini

artırabilir

  • Aminofenazon, fenilbutazon (ağrı kesiciler) ve sülfonamid (antibiyotik). Tedavi

öncesinde ve tedavi süresince bu ilaçları kullanmamalısınız.

  • Klordiazepoksit (sakinle.tirici), disülfram (alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılır),

griseofulvin (mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılır) ve izoniazid (tüberküloz tedavisinde kullanılır). Bu ilaçlar ilacınızın etkinliğini artırabilir.

  • A.ılar
  • Mitomisin (kanser tedavisinde kullanılır). Đlacınız mitomisin ile uzun süre kombine

ftmol iEmmts3mo383sot fl.ımDcDid7al.Di ğlsoaı. ytiüuvarlar, kan pıhtıla.tıran hücrelerde azalma ve böbrek yetmezliği) diye adlandırılan özel bir yan etki geli.ebilir.

  • Kemik iliğini etkileyen diğer ilaçlarla veya radyasyon (ı.ın tedavisi) ile aynı zamanda

alındığında doktorunuz doz ayarlaması yapacaktır.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı u anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz. 3. 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Size uygulanacak ilacın dozu genel durumunuza, kilonuza, yakın zamanda ameliyat geçirmi. olup olmadığınıza, böbrek ve karaciğerinizin çalı.ma durumuna ve kan testi sonuçlarınıza bağlıdır. Đlacınızın dozu günde 1 gramı a.mamalıdır. Tedavinizin ilk kürü günlük veya haftalık aralıklarla uygulanabilir. Đlerleyen kürler tedaviye vereceğiniz cevaba bağlıdır. Tedaviniz aynı zamanda radyoterapi (ı.ın tedavisi) ile birlikte olabilir.

Tedaviniz esnasında ve sonrasında kanınızdaki hücrelerin miktarını kontrol etmek için bazı kan testleri yapılacaktır. Eğer akyuvar (beyaz kan hücreleri) miktarı çok dü.ük çıkarsa tedavi sonlandırılabilir.

Uygulama yolu ve metodu: ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAABICI A“E“FMA/n0/ĐIFü lA

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAA1“0MA/n0/ĐIFCIBIFA:F,MA0Đ/5oz çözeltisi veya sodyum klorür çözeltisi ile seyreltilebilir. Atar ya da toplar damar içine uygulanabilir. Eğer toplar damar içine uygulanacaksa, normal enjeksiyon veya serum yoluyla yava. uygulama (infüzyon) .eklinde verilebilir. Eğer atar damar içine uygulanacaksa infüzyon .eklinde verilir.

Deği0ik ya0 grupları: Çocuklarda kullanımı: A S ,/5ĐI BIA ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA 5/ĐĐIFüCüA “E“FA jerhangi bir dozaj önerisi yoktur.

Ya0lılarda kullanımı: A PI.ĐüĐI BIA”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAB 0IaüAM “.5“FĐMrde kullanılana benzerdir.

Özel kullanım durumları: Böbrek yetmezliği/ Karaciğer yetmezliği Böbrek ve/veya karaciğer yetmezliğiniz varsa doktorunuz sizin için ilacınızın dozunu ayarlayacaktır

Eğer 5&FLUOROURACĐL “EBEWE”nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konu unuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” kullandıysanız ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA /0CIFA 1I2Đü5A dM 1 FMĐ“A kI ITından uygulanacağından, size gerekenden fazla veya az ilaç uygulaması muhtemel değildir. Ancak size fazla doz uygulandığını dü.ünüyorsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza haber veriniz.

Doz a.ımı durumunda, daha fazla yan etkiyle kar.ıla.abilirsiniz. Doktorunuz size bu yan etkilere yönelik uygun tedaviyi verecektir.

5&FLUOROURACĐL “EBEWE”den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmı sanız bir doktor veya eczacı ile konu unuz. 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” yi kullanmayı unutursanız ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA /0CIFA 1I2Đü5A dM 1 FMĐ“A kI ITından uygulanacağından, böyle bir durumun olu.maması için gereken önlemler alınacaktır.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

5 FLUOROURACĐL “EBEWE” ile tedavi sonlandırıldığında olu0abilecek etkiler ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA s“ A /0CIFA B 5k A BMFMk“C“FBM kullanılacağı için, tedavinizin ne zaman sonlandırılacağına doktorunuz karar verecektir. Doktorunuzun onayı ĐCIBIFA ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA kMBIc“1“F“A B/ B/ CI5 hastalığınızın daha kötüye gitmesine neden olabilir. Doktorunuzun onayı olmadan tedaviyi sonlandırmayınız.

4. Olası yan etkiler nelerdir? h?CA “ĐIEĐI A 0“s“A ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA F“FA “EM “2“nde bulunan maddelere duyarlı olan ki.ilerde yan etkiler olabilir.

A0ağıdakilerden biri olursa, 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” yi kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne ba0vurunuz:

  • Göğüs ağrısı
  • Kanlı veya siyah dı.kı
  • Ağızda yara veya ülser geli.mesi
  • F“BBMkĐ“AIĐM a“5A MI51“n FĐI AmAIF“A5I.üFküĐüA5ü0I ıklıklar, el, ayak, bilek, yüz, dudaklar,

ağız veya boğazda .i.me (bu durum yutma ve nefes alma güçlüğüne yol açabilir) ve bilinç kaybı

  • Lökoensefalopati belirtileri (beyin hastalığı) – bitkinlik, kol ve ayaklarda uyum

problemleri, dü.ünme/konu.ma güçlüğü, görme/hafıza problemleri, nöbetler, ba. ağrısı

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

A0ağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne ba0vurunuz:

  • Đshal
  • Kendini hasta hissetmek
  • Saç dökülmesi (özellikle kadınlarda)
  • Cilt problemleri
  • Tırnaklarda deği.iklikler
  • Ayaklarda dengesizlik hali
  • Ate.
  • Kalp atımında hızlanma v...

Uyarılar ve Önlemler

Kullanılmaması Gereken Durumlar

Kullanmayınız

Dikkat

5 FLUOROURACĐL “EBEW E”yi a0ağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ Eğer;

  • Fluorourasile veya ilacın içeriğindeki diğer maddelere kar.ı a.ırı duyarlılığınız varsa
  • Uzun bir hastalık nedeniyle çok zayıf dü.tüyseniz veya ağır bir enfeksiyon

geçiriyorsanız

  • Diğer tedavilerden dolayı kemik iliğiniz hasar görd?n1MA O IBn kM Id“mü.üFA kMBIc“1“mA

dahil)

  • Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız
  • Bebeğinizi emziriyorsanız
  • Kötü huylu olmayan kanser hastalığınız varsa
  • Brivudin, sorivudin ve analogları olarak adlandırılan ilaçları kullanıyorsanız

5 FLUOROURACĐL “EBEWE”yi a0ağıdaki durumlarda DĐKKA TLĐ

Kullanınız

”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıtA nIĐFü0,IA 5IF1M A “ĐIEĐI üA 5/llanımında tecrübeli uzman bir doktor tarafından veya onun sıkı gözetimi altında uygulanmalıdır.

Eğer;

  • Kanınızda çok sayıda hücre miktarında yüksek oranda azalma olduysa (bunu kontrol

etmek için kan testi yapılacaktır). Bu durumda hekiminiz tedaviyi durdurabilir veya sizi hastaneye yatırabilir.

  • Ağzınızda ve/veya midenizde yara, .iddetli ishal, mide veya herhangi bir yerde kanama

geli.irse. Bu durumda doktorunuz tedavinizi sonlandırabilir.

  • Tedaviden önceki 30 gün içerisinde önemli bir ameliyat geçirmi.seniz
  • Böbrek hastalığınız varsa
  • Sarılık dahil karaciğer hastalığınız varsa
  • Angina pektoris (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs

ağrısı) veya kalp hastalığı hikayeniz varsa. Tedavi sırasında herhangi bir göğüs ağrısı olu.ursa doktorunuza söyleyiniz.

  • Dihidropirimidin dehidrogenaz (DPD) enzim aktivitesi yetersizliği veya azalması varsa
  • Antikanser ilaçlarla tedaviden önce yüksek doz radyasyon (ı.ın) tedavisi aldıysanız

Bu uyarılar, geçmi.teki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danı.ınız.

5 FLUOROURACĐL “EBEWE”nin yiyecek ve içecek ile kullanılması Uygulama yöntemi bakımından besinlerle etkile.imi beklenmez.

Hamilelik Đlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danı ınız.

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıF“FAjIC“ĐMĐ“5AcMUcMnIAnMF“AB ğan üzerinde zararlı etkileri bulunmaktadır.

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAjIC“ĐMĐ“5AB:FMC“FBMA5/ĐĐIFüĐmamalıdır.

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAA“ĐMAkMBIc“AMB“ĐMFAM 5M5AcMAkadınlar tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonraki 3. aya kadar uygun doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danı ınız.

Emzirme Đlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danı ınız. ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAMC0“ CMAB:FMC“FBMA5/ĐĐIFüĐCImalıdır.

Araç ve makine kullanımı ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAs/ĐIFküAcMA5/1CInIAFMBMFA ĐIrak dolaylı yoldan araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.

5 FLUOROURACĐL “EBEWE”nin içeriğinde bulunan bazı y ardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler Bu tıbbi ürün her flakonda 84,5 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı Kullandığınız bütün ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi veriniz. A.ağıdaki ilaçlar ile s“ Đ“5kMA ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA 5/ĐĐIFüCütA ”mgbçözöURACĐL “EBEWE”nin veya birlikte kullanılan ilacın etkisini deği.tirebilir;

  • Metotreksat (kanser tedavisinde kullanılır)
  • Metronidazol (antibiyotik)
  • Kalsiyum lökovorin (kalsiyum folinat olarak da bilinir ve kanser tedavisinde kullanılan

ilaçların zararlı etkilerini azaltmada kullanılır)

  • Allopurinol (gut tedavisinde kullanılır)
  • Simetidin (mide ülserlerinde kullanılır)
  • Varfarin (kan pıhtıla.masını önlemede kullanılır)
  • Sorivudin, brivudin (virüslere kar.ı etkilidir)
  • Fenitoin (epilepsi tedavisinde kullanılır)
  • Klozapin (ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılır).
  • Siklofosfamid, vinkristin, sisplatin, doksorubisin O1“k k 51“5A mj?, MA T F51“n F/F/A

B/ B/ IFmA“ĐIEĐI WlAu/A“ĐIEĐI A“ĐI,üFü0üFAnIFAMk5“Đerini artırabilir

  • Antrasiklinler (kanser tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar). Kalbinizin etkilenme riskini

artırabilir

  • Aminofenazon, fenilbutazon (ağrı kesiciler) ve sülfonamid (antibiyotik). Tedavi

öncesinde ve tedavi süresince bu ilaçları kullanmamalısınız.

  • Klordiazepoksit (sakinle.tirici), disülfram (alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılır),

griseofulvin (mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılır) ve izoniazid (tüberküloz tedavisinde kullanılır). Bu ilaçlar ilacınızın etkinliğini artırabilir.

  • A.ılar
  • Mitomisin (kanser tedavisinde kullanılır). Đlacınız mitomisin ile uzun süre kombine

ftmol iEmmts3mo383sot fl.ımDcDid7al.Di ğlsoaı. ytiüuvarlar, kan pıhtıla.tıran hücrelerde azalma ve böbrek yetmezliği) diye adlandırılan özel bir yan etki geli.ebilir.

  • Kemik iliğini etkileyen diğer ilaçlarla veya radyasyon (ı.ın tedavisi) ile aynı zamanda

alındığında doktorunuz doz ayarlaması yapacaktır.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı u anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

İlaç Etkileşimleri

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Bu ilacın başka bir ilaçla etkileşimini kontrol edin. Etkileşim Kontrolü

Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız

  • Bebeğinizi emziriyorsanız
  • Kötü huylu olmayan kanser hastalığınız varsa
  • Brivudin, sorivudin ve analogları olarak adlandırılan ilaçları kullanıyorsanız

Saklama Koşulları

Nasıl Saklanır?

5&FLUOROURACĐL “EBEWE”yi çocukların göremeyeceği, eri emeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ı.ıktan korunarak ve ambalajında saklanmalıdır.

Kullanımdan hemen önce çözelti .i.eden çekilmelidir.

”mgbçözöçzirfbAoDuDyDın“AB FB/ CInüFü0AnIABIA1 2/kCayınız.

Eğer ürün dü.ük ısıya maruz kalırsa çökeltiler görülebilir. Bu çökeltiler 60 ° C’de hafif ısıtma ve çalkalamayla çözülebilir. Bu durumda kullanmadan önce vücut sıcaklığına gelecek .ekilde soğutulmalıdır.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra 5&FLUOROURACĐL “EBEWE”yi kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark edM 1MF“0A ”mgbçözöçzirfbA “EBEWE”yi kullanmayınız.

Artık ilaçları musluğa ve diğer bir yere dökmeyiniz. Eczacınıza danı.ınız.

Ruhsat sahibi: EBV Sağlık Ürünleri Sanayi ve Tic. A.F. Küçükbakkalköy Mah. Fehit Fakir Elkovan Cad. No:2, 34750 Kadıköy / Đstanbul

Üretim yeri: DuDyDApjI CIAEM1lClslNlALT0lAHEAimÇLIIAçFkM I,jtAicusturya

Bu kullanma talimatı ………………………… onaylanmı tır. AFAĞIDAKĐ BĐLGĐLER BU iLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERS ONELĐ

Đçđndđr

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi: Uygun doz ve tedavi rejimi seçimi hastanın genel durumuna, tedavi edilen karsinoma k“d“FMA cMA ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDı nin tek ba.ına veya bir ba.ka tedavi ile kombine verilmesine bağlıdır. Ba.langıç tedavisi hastanede uygulanmalıdır ve toplam günlük doz 1 gramı a.mamalıdır. Trombosit ve lökosit sayılarının her gün izlenmesi önerilmektedir ve trombosit sayısı 100.000/mm 3 veya lökosit sayısı 3000 /mm 3 ’ün altına dü.erse tedavi kesilmelidir.

Fi.manlık, ödem veya karında asit gibi anormal sıvı birikmesi .ekillerinden herhangi biri olmadıkça hastanın gerçek vücut ağırlığına göre doz hesaplanır. Bu durumda ideal vücut ağırlığı, hesaplamada baz olarak kullanılır.

A.ağıdaki dozajların sadece bir rehber olması amaçlanmı.tır.

Kolorektal karsinom: Ba.langıç tedavisi infüzyon veya enjeksiyon .eklinde olabilir, daha az toksisite nedeniyle infüzyon .eklinde uygulama genelde tercih edilmektedir.

Đntravenöz infüzyon: Vücut ağırlığına göre 15 mg/kg’lık (600 mg/m 2 ) günlük doz, her bir infüzyon için 1 g dan fazla olmayacak .ekilde, 300 – 500 ml %5’lik glukoz çözeltisinde veya %0.9’luk serum fizyolojik içinde sulandırılır ve 4 saatte verilir. Bu doz, toksisite ortaya çıkıncaya kadar veya toplaCA B 0A KYmK”A 0vIA /ĐI.üF,InIA 5IBI A birbirini takip eden günlerde verilir. Günde en fazla 1 g ile bazı hastalar 30 g’a kadar ilaç almı.lardır. Hematolojik veya gastrointestinal toksisite iyile.inceye kadar tedaviye ara verilmelidir. Alternatif olarak 5FLUOROURACĐL “EBEWE” 24 saat boyunca sürekli infüzyon .eklinde verilebilir.

Đntravenöz enjeksiyon: Đntravenöz enjeksiyonla vücut ağırlığına göre günde 12 mg/kg (480 mg/m 2 ), 3 gün süreyle verilebilir. Herhangi bir toksisite belirtisi olmazsa, hasta 5, 7 ve 9.günlerde ağırlığa göre 6 mg/kg alabilir/alacaktır.

Đdame tedavisi, haftada bir kez intravenöz enjeksiy FĐIA cM “ĐMFA ”GKRA C0U50A OYRRmÇRRA mg/m 2 ) dozundan olu.maktadır.

Örneklemelerin hepsinde, idame tedavisi ba.latılmadan önce toksik yan etkiler ortadan kalkmı. olmalıdır. Meme kanseri ÖMCMA5IF1M “AkMBIc“1“FBMA”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıACMkotreksat ve siklofosfamid ile veya doksorubisin ve siklofosfamid ile kombine olarak kullanılabilir. Bu .emada, 28 günlük bir tedavi kürünün 1 ve 8. günlerinde intravenöz olarak 1015 C0U50AOÇRRmIRRAC0UC 2 ) uygulanır. ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıAYÇA1IIkA1? M5Đ“A“FT?0n FĐIABa verilebilir, genel doz 8.25 mg/kg’dır (350 mg/m 2 ). Diğer uygulama yöntemleri

fFk ImI kM “nMĐA“FT?0n FA YÇAeIIkA1? M5Đ“A“Fk ImI kM “nMĐA“FT?0n FĐIA0?FĐ?5A”mNl”AC0U50AOYRRm3RRAC0UC 2 ) verilebilir. Özel durumlarda, primer tümörün veya metastazların tedavisi için bölgesel infüzyon uygulanabilir.

Uygulama 0ekli: ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıtA 5IF1M A 5MC kM Id:k“5A IaIFĐIrı kullanımında tecrübeli uzman bir doktor tarafından veya onun sıkı gözetimi altında uygulanmalıdır.

”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıtA d MdM IküFA 0?cMFĐ“A 5/ĐĐIFüCı konusunda eğitimli profesyoneller tarafından hazırlanmalıdır. Hazırlama i.lemi yalnızca aseptik bir kabinde veya sitotoksikler için ayrılmı. bir odada yapılmalıdır.

Preperatın dökülmesi olasılığına kar.ı personel, eldiven, yüz maskesi, göz koruyucusu ve atılabilir önlük giymeli ve dökülen materyali bu alanda muhafaza edebilen absorban bir madde ile süpürmelidir. Daha sonra alan temizlenmeli ve kontamine madde sitotoksik atık torbası veya kutusuna aktarılmalı ve insinerasyon için mühürlenmelidir. Gebeler ilaca dokunmamalıdır veya ilacı kullanmamalıdır

Kontaminasyon ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA “ “kIFA s“ A CIBBMB“ tA BM “A cM mukoz membranla temasından kaçınılmalıdır. Deri ve göz ile teması halinde, temas eden alan bol suyla yıkanmalıdır. Derinin acısını iyile.tirmek için yumu.ak bir krem kullanılabilir. Gözler etkilenirse veya preperat solunur veya yutulursa medikal tavsiye alınmalıdır.

Hazırlama talimatları

  • Kemoterapötik ilaçlar yalnızca preperatın güvenli kullanımı konusunda eğitimli

uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.

  • Hazırlama i.lemi yalnızca aseptik bir kabinde veya sitotoksikler için ayrılmı. bir

odada yapılmalıdır.

  • Đ.lemi gerçekle.tiren personel koruyucu elbise, eldiven, yüz maskesi

kullanmalıdır.

  • Hamile olan hastane personeli kemoterapötik ilaçlara dokunmamalıdır veya ilacı

kullanmamalıdır.

Çözücüler ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA dI MFkM IĐA 5/ĐĐIFüCBIFA jMCMF önce %5’lik glukoz çözeltisinde veya %0.9’luk serum fizyolojik içinde sulandırılır. Kalan çözelti kullanımdan sonra atılmalıdır, çoklu doz yapılmamalıdır.

Atılım Sitostatiklerin atıkları konusundaki talimatlar geçerlidir.

Kullanılmamı. olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Eşdeğer İlaçlar (Aynı Etken Madde)

Sıkça Sorulan Sorular

5-FLUOROURACIL 500 Mg/10 ml Enjektabl Çözelti Içeren Flakon ne için kullanılır?
”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıA.MTTITAcMA MF51“0AcMnIAjMCMF hemen renksiz, parçacık içermeyen bir çözeltidir. 1 adet 10 ml’lik bal rengi cam flakonda bulunmaktadır. edböĐT5TĐ5&FLö UOROAOC tscD.lct4ımDc ımtati tomtso3rılan, tümör hücrelerinin bölünmesini önleyen bir ilaçtır. ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA CMCMA cMA sI 1I5A 5IF1M “A kMBIcisinde tek ba.ına veya diğer kanser ilaçları ile birlikte kullanılabilir. Ayrıca mide kanseri, ba.
5-FLUOROURACIL 500 Mg/10 ml Enjektabl Çözelti Içeren Flakon nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Size uygulanacak ilacın dozu genel durumunuza, kilonuza, yakın zamanda ameliyat geçirmi. olup olmadığınıza, böbrek ve karaciğerinizin çalı.ma durumuna ve kan testi sonuçlarınıza bağlıdır. Đlacınızın dozu günde 1 gramı a.mamalıdır. Tedavinizin ilk kürü günlük veya haftalık aralıklarla uygulanabilir. Đlerleyen kürler tedaviye vereceğiniz cevaba bağlıdır. Tedaviniz aynı zamanda radyoterapi (ı.
5-FLUOROURACIL 500 Mg/10 ml Enjektabl Çözelti Içeren Flakon yan etkileri nelerdir?
gmM g/1lenjnejktalMbKçKöKzMNANMBTLCTN TBOM Ba0lıkları yer almaktadır. 1. 5 FLUOROURACĐL “EBEWE” nedir ve ne için kullanılır? ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDıA.MTTITAcMA MF51“0AcMnIAjMCMF hemen renksiz, parçacık içermeyen bir çözeltidir. 1 adet 10 ml’lik bal rengi cam flakonda bulunmaktadır. edböĐT5TĐ5&FLö UOROAOC tscD.lct4ımDc ımtati tomtso3rılan, tümör hücrelerinin bölünmesini önleyen bir ilaçtır. ”mgbçözöçzirfbA oDuDyDıA CMCMA cMA sI 1I5A 5IF1M “A kMBIcisinde tek ba.
5-FLUOROURACIL 500 Mg/10 ml Enjektabl Çözelti Içeren Flakon nasıl saklanmalıdır?
5&FLUOROURACĐL “EBEWE”yi çocukların göremeyeceği, eri emeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında, ı.ıktan korunarak ve ambalajında saklanmalıdır. Kullanımdan hemen önce çözelti .i.eden çekilmelidir. ”mgbçözöçzirfbAoDuDyDın“AB FB/ CInüFü0AnIABIA1 2/kCayınız. Eğer ürün dü.ük ısıya maruz kalırsa çökeltiler görülebilir. Bu çökeltiler 60 ° C’de hafif ısıtma ve çalkalamayla çözülebilir. Bu durumda kullanmadan önce vücut sıcaklığına gelecek .
Kaynak: T.C. Sağlık Bakanlığı TİTCK Kısa Ürün Bilgisi & Kullanma Talimatı. Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, hekim tavsiyesi yerine geçmez.