Ana Sayfa Sağlık Diyabet Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Diyabet Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

0
Diyabet Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Diyabet

Diyabet; halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen, bilimsel adı Diabetes Mellitus hastalığı; kanda bulunan şekerin ( glukaz ) normalin üstünde olması halinde, idrarda bulunan şekere doğrultusunda gelişir. İdrar içeriğinde normalde, şeker bulunmaz. Diyabet yani şeker hastalığının farklı türleri de bulunur. Dünya genelinde sık rastlanılan hatta hayati risk oluşturan önemli bir hastalıktır diyebiliriz.

Diyabet Nedir?

Diyabet hastalığı; kanda normalin üstünde bulunan glukaz oranı neticesinde gelişir. Diyabet nedir, diyabet normalde idrarda bulunmayan şekerin, kanda bulunan yüksek şeker oranının idrarda da şeker oranına rastlanılma durumudur. Şeker hastalığı farklı hastalıklara da yan etki oluşturarak, insan vücudu açısından risk oluşturmaktadır. Bu nedenle şeker tüketimine; yağ ve un tüketimi kadar dikkat edilmesi gerekir.

Diyabet Hastalığının Nedenleri Nedir?

Diyabet hastalığı belirli nedenler doğrultusunda, kişinin kan seviyesindeki şeker oranının yükselmesine sebep olur. Diyabet, iki tip şeklinde gelişebilir. Buna bağlı olarak her iki tipin de kendi için nedenleri farklılık göstermektedir. Tip 1 şeker hastalığının, ana nedeninin genetik faktörler olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca, insülin hormonunu üreten pankreas organının, bazı virüsler tarafından zarara uğraması sonucu, vücudun savunma mekanizmasında aksaklıklar yaşanabilir. Diyabet hastalığı genetik ve çevresel faktörlü gelişir. En yaygın görülüne, tip 2 diyabet türü de daha çok çevresel etkenli nedenler ile ortaya çıkar.

Diyabet hastalığının nedenleri ( tip 2 diyabet türü ) şöyle:

  • İdeal kilonun üstünde kiloya sahip olmak. Obezite.
  • Aileden gelen, şeker hastalığı hikayesi. Ailede daha önce diyabet yaşanması.
  • Yaşlılık durumu.
  • Yaşam tarzının, hareketsiz ve miskin olması.
  • Stres, gerginlik.
  • Hamilelik esnasında, gestasyonel diyabet rahatsızlığının oluşması ya da normalin üstünde ağırlığa sahip bebek dünyaya getirmek.

Diyabet Belirtileri Neler?

Şeker hastalığı ( diyabet ), kişinin kanında yüksek oranda şekerin bulunması ve idrar bileşeninde bulunan şeker oranı ile teşhis edilir. Şeker hastalığının belirtileri, genel olarak üç alanda kendini gösterdiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde farklı semptomlara da yol açmaktadır.

Diyabet

Diyabet hastalığı belirtileri şöyle:

  • Aşırı yemek yemek, sürekli idrara çıkma isteği, ağızda tatlılık hissi ve fazla su içmeye isteğinin ortaya çıkması.
  • Halsizlik, yorgunluk vb. vücut genelinde gözlemlenen durum.
  • Bulanık görmeye neden olabilir.
  • Ayak bölgesinde, uyuşma ve karıncalanma görülebilir.
  • Vücut üzerindeki yaraların daha geç şekilde iyileşmesi gözlemlenir.
  • Cilt üzerinde kuruluk ve kaşıntı oluşması.
  • Ağız içerisinde, asetona benzer bir kokunun hissedilmesi.

Diyabet Hastalığının Tedavisi

Diyabet hastalığının tedavi sürecinde, kişinin içinde bulunduğu durumlar değerlendirilir ve en uygun olan tedavi yöntemlerine gidilir.

Diyabet hastalığının tanı aşaması;

  • Açlık kan şekeri ölçümü-şeker yükleme testi olan; Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapılır.
  • Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri; 70-100 mg/Dl arasında olmalıdır. Açlık kan şekerinin 126 mg/Dl’nin üzerinde olduğunda, diyabet tanısı konulabilir. Değer 100-126 mg/Dl arasında olursa tokluk kan şekeri (OGTT ) testi yapılır.
  • Yemek başlangıcından 2 saat sonra, kan şekeri ölçüldüğünde, kandaki glukoz seviyesinin 200 mg/Dl üzerinde olursa, diyabet hastalığı tanısı konulur. 140-199 mg/Dl aralığındaysa gizli şeker ( pre-diyabet ) dönemi başlamıştır. Bunun yanında son üç aylık testler de değerlendirilir.

Diyabet hastalığı tanısı konulduktan sonra, diyabet tedavisi ve süreci şöyle:

  • Tip 1 diyabet türünde; insülin tedavisinin yanı sıra, tıbbi beslenme düzeni de sağlanır. Kişinin beslenme ve diyet programı, diyabet hastalığı doğrultusunda hazırlanmalıdır.
  • Tip 2 diyabet hastalığında ise; beslenme düzeni ve tedavisi sağlanır. Ayrıca, vücudun insülin hormonuna karşı, duyarlılığı artırmak için oral antidiyabetik hormon ilaçları verilir.

Diyabet ( şeker hastalığı ) hastalığının tedavi sürecinde, her noktaya dikkatle yaklaşılmalıdır. Kişinin hayatını normal bir şekilde ilerlemesi için, özenle tedaviye uyması gerekir. Eğer uyulmaz ise kan şekerindeki yüksek kan şekeri; nöropati (sinirlere zarar verir), böbreklerde hasar oluşumuna yol açar ve göz retinasında (retinopati) hasar oluşumuna neden olur. Bu nedenle diyabetin hayati risklerinden kurtulmak için, olası bir durumda doktor kontrolünden geçmeniz önemlidir. Kanda bulunan şeker oranının, kontrol alınması ve düzenlenmesi için yaşam tarzınıza buna yönelik düzeni yansıtmanız oldukça önem taşır. Diyabet hastalığı konusunda teşhis ve akabinde tedavi sürecine geçebilmeniz için, en ufak şüphede doktora başvurmanız gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz