Ana Sayfa Yaşam Güneydoğu Asya’da Sıtma Mutasyon Geçirdi

Güneydoğu Asya’da Sıtma Mutasyon Geçirdi

0
Güneydoğu Asya’da Sıtma Mutasyon Geçirdi
Güneydoğu Asya’da Sıtma Mutasyon Geçirdi

Bu bölgedeki sivrisineklerde parazit türünün hızlı bir şekilde değişikliğe uğramasının temel nedeninin ise uygulanan ilaçların dozlarına olan bağışıklılık olduğu belirtiliyor.

Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, özellikle bu alanda insanların iyileştirilmesi ve sıtmaya yakalanmalarının engellenmesi için kullanılan iki ilk aşama ilaçları artık yeterli gelmiyor.

Temel Sıtma İlaçları Etki Etmiyor

Parazitlerin yayılım sürecini etkilemediği gibi, yavaşlaması veya durmasına da etkisi neredeyse tamamen ortadan kalktı. Parazitlerle ilgili yeni ilaçların üretilmesi ve insanların iyileştirilmesi için bu ilaçların kullanılması zorunlu hale geldi. Plasmodium Falciparum türüne sahip olan parazitlerin yerel sıtma özellikleriyle birlikte ülke genelinde yayılımlarının hızla arttığı tespit edildi.

Kısa Sürede Afrika’ya Yayılacağı Düşünülüyor

Güneydoğu Asya’nın dört bir yanını etkisi altına alan sıtma hastalığı taşıyan parazitlere sahip canlıların kısa süre içerisinde Afrika geneline yayılacağı tahmin ediliyor. Bu tahminin son derece haklı bir nedeni de bulunuyor. Özellikle Asya’dan Afrika ve Ortadoğu bölgelerine gidildiğinde sivrisineklerin büyük bir kısmının benzerlik gösterdiğine şahit olunabiliyor. Ayrıca bir parazit artışının Asya’da görülmesi halinde, aynı orandaki artışın direkt olarak Afrika’nın genelinde görülmesi dikkat çekiyor.

Genel durum, canlıların sürekli olarak hava akımlarıyla kıtalar arası aktarım sağlayabilecek yapıda olduğunu gösteriyor. Sadece iki tanesinin dahi kıta değiştiriyor olması, birkaç ay içerisinde milyonlarcasının sıtma virüsü taşıyan sivrisinekler olarak çoğalmasına neden oluyor. Afrika gibi bir kıtada özellikle insanların en çok hayatını kaybetme nedenleri arasında sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar olduğu düşünüldüğünde, gelecekte çok sayıda insanın öleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz